Marktmeester vindt het mooi zo

11 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H’VELD-G’DAM - ,,Of de markt naar het centrum verhuist? Op de korte termijn zeker niet, denk ik. Óf de marktkooplieden en winkeliers moeten de handen ineenslaan. Een meerderheid van de marktkooplui ziet het wel zitten en ook bijna de helft van de winkeliers staat er positief tegenover. Je merkt duidelijk dat een omslag in denken is ontstaan. Tegenwoordig heb je elkaar juist nodig.”

Door Erik de Bruin

Dick van Daalen (58) kan een aardig woordje meepraten over deze actualiteit. Waarvan overigens niets concreet is. Dat hij hier een heldere mening over formuleert is niet zo gek aangezien Van Daalen 21 jaar marktmeester is geweest in Hardinxveld-Giessendam. Zaterdag 1 oktober werd hij in het zonnetje gezet door de gemeente. Het was zijn laatste dag als marktmeester. Ook was het zijn laatste dag als gemeenteambtenaar. De gemeente is immers niet zijn werkgever meer. ,,Ik heb sinds 1980 voor de afdeling Gemeentewerken gewerkt. In 2010 is deze dienst overgenomen door het regionale reinigingsbedrijf Waardlanden. Ook omliggende gemeenten als Giessenlanden, Graafstroom, Liesveld en Zederik hebben hun diensten uitbesteed. In deze gemeenten rijd ik dagelijks rond om containers op te halen en te lossen.” Het marktmeesterschap kwam in 1990 toevallig op zijn pad. ,,Ik werkte tien jaar in de buitendienst en vormde al een aantal jaren een koppel met Leen de Ruiter. We hielden ons bezig met onderhoud aan wegen, voetpaden en riolering. Op een dag vroeg onze baas, de heer Bruins, de toenmalige chef Beheer & Onderhoud, of we langs wilden komen op het gemeentehuis. We kregen het verhaal voorgelegd over de heer Kroon, die had aangegeven te willen stoppen als marktmeester. Hij was het beu elke zaterdagmorgen in touw te zijn. De gemeente zat dringend verlegen om een opvolger waarbij de heer Bruins bedacht twee marktmeesters aan te stellen die werkzaam zijn op zijn afdeling. Voor die tijd was dat uniek. Hardinxveld liep voorop. We vroegen wel bedenktijd, maar hebben vrij snel Ja gezegd. Het was een mooie uitdaging. Wel hebben we eerst een cursus gevolgd omdat je natuurlijk van toeten en blazen moet weten.”

Het nieuwe concept met twee marktmeesters pakte volgens de Sliedrechter (Van Daalen woonde, na te zijn opgegroeid in zijn geboortedorp Molenaarsgraaf, 26 jaar in Hardinxveld en verhuisde zeven jaar geleden naar Sliedrecht) in de praktijk goed uit. ,,Leen en ik wisselden elkaar af. Om de twee weken was je aan de beurt om toezicht te houden en vergunningen uit te geven. We behartigden de belangen van de gemeente en omwonenden en zagen erop toe dat zogenoemde meelopers een plekje konden krijgen. Maar alleen als niet te veel kramen en wagens waren met dezelfde producten. In de eerste jaren waren we ook hulpkassier en inden we de marktgelden. Nu betalen de marktkooplui één keer per jaar voor hun standplaats. Het is een vaste kern.” In november 2009 brak de zo solide tandem. Zijn collega ging met pensioen waardoor Van Daalen er alleen voor kwam te staan en dus elke zaterdag de klos was. ,,Dat heeft een halfjaar geduurd. Toen is Sjanie Rietveld aangesteld als collega-marktmeester. Met haar liep het net zo gesmeerd als met Leen in het verleden. Nu is er weer een sollicitatieprocedure aan de gang.”

Van Daalen stapt eruit omdat hij het mooi vindt geweest: ,,Ik heb het altijd met plezier gedaan, maar wil nu optimaal genieten van mijn vrije zaterdagen. Ik heb een boot liggen in het Kanaal van Steenenhoek. Daar ga ik graag heen. Ook in de herfst- en wintermaanden om te rommelen.” De markt blijft hij wel in de gaten houden. Hopende dat de kooplieden het hoofd boven water houden: ,,Op het ogenblik is het best moeilijk. De concurrentie is moordend. Dat heeft in hoofdzaak te maken met de komst van Albert Heijn, al speelt de economische tegenwind natuurlijk ook mee. Mensen zijn niet meer zo koopkrachtig.”

advertentie
advertentie