Avelingen Groep stimuleert krant lezen

14 oktober 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Een krant lezen kan ingewikkeld zijn. Dat geldt ook voor medewerkers van Avelingen Groep. Werknemers in de sociale werkvoorziening (SW) hebben soms meer moeite met de Nederlandse taal. Bijvoorbeeld doordat Nederlands niet de 'moedertaal' is, omdat zij minder goed hebben leren lezen of omdat de leesvaardigheid is weggezakt. Het bedrijf geeft daarom al haar SW-medewerkers een jaarabonnement op de Start!-krant. Deze krant biedt artikelen in eenvoudige taal.

Janus van Haalem kreeg het eerste exemplaar van de 'begrijpelijkste' krant van Nederland uitgereikt. ,,Ik vind het een hele eer'', vertelt hij trots. Sinds Van Haalem bij Avelingen Groep een cursus Nederlands volgde, is zijn leesvaardigheid duidelijk vooruit gegaan. Daardoor ging een wereld voor hem open. Van Haalem: ,,Ik vind lezen nog steeds wel moeilijk maar het gaat steeds beter. De cursus is alweer even geleden maar ik pak nog vaak mijn lesboeken erbij om te blijven oefenen.''

Binnen Avelingen Groep worden al jaren cursussen Nederlandse Taal gegeven op verschillende niveaus. Gerda Derksen, algemeen directeur: ,,Bij het bedrijf staat de ontwikkeling van medewerkers voorop en daar hoort de Nederlandse taal ook bij.'' De Start!-krant werd eerder al beschikbaar gesteld via de leestafel van het bedrijf. Zowel cursisten Nederlands als andere medewerkers bleken het blad met interesse te lezen.

Veel medewerkers voelen zich volgens Derksen met name betrokken bij het plaatselijke nieuws. ,,Wij willen mensen stimuleren meer kennis te nemen van de wereld om hen heen. Want wie meer leest, weet meer. En wie meer weet, heeft meer zelfvertrouwen'', aldus Derksen.

De kosten van het abonnement worden betaald uit het opleidingsbudget van het bedrijf. De ondernemingsraad ondersteunt het initiatief van harte. Koen van Baren, voorzitter: ,,Lezen is zo belangrijk. Het is de basis van alles wat je doet in het leven. Wie kan lezen, kan zichzelf verder ontwikkelen''. Dat geldt ook voor Janus van Haalem. ,,Sinds ik kan lezen, kan ik ook borden lezen. Daarom durf ik nu mee te doen met de fietscursus die Avelingen Groep binnenkort gaat geven.''

advertentie
advertentie