Uitbarsting wethouder onbesproken

13 december 2011 om 00:00 Nieuws

Er werd bij aanvang van de vergadering geen minuut aandacht geschonken aan het opmerkelijke voorval. ,,Ik was daar heel erg verbaasd over", zegt CDA-fractievoorzitter Wim de Ruiter (foto). ,,Als je kijkt wat hier na afloop over is gezegd en wat partijen hiervan hebben gevonden had ik het logisch gevonden dat hierover iets was gezegd. Ik was daar ook op voorbereid en zat vol spanning bij het begin van het vragenkwartiertje." De Ruiter neemt het op voor de wethouder. ,,In die zin dat hij via Het Kompas zijn excuses heeft aangeboden. Daar heeft hij goed aan gedaan. De uitlatingen die hij heeft gedaan betreur ik. Het waren ongelukkig gekozen woorden en ook de vergelijking die de wethouder maakte (met de Holocaust in de Tweede Wereldoorlog, red.) was ongelukkig. Dat kan aanleiding geven tot een heleboel ruis en misverstand en het overschaduwde de inhoud van de bijeenkomst. Wat ik écht heel spijtig vind."

H'VELD-G'DAM - De woede-uitbarsting van wethouder Paul Letterie tijdens een evaluatiebijeenkomst over de proef met verruimde sluitingstijden in de horeca heeft veel ophef veroorzaakt. In de samenleving als ook op het politieke toneel. Raadsleden van de PvdA en ChristenUnie bekritiseerden vorige week via sociale media de 'misplaatste' reactie van de wethouder, die hevig was ontdaan en boos wegliep na een opmerking over semi-criminelen die harder moeten worden aangepakt. Een opmerking die afkomstig was van een burgerraadslid van de PvdA. De raadsvergadering van donderdag 8 december leek een uitgelezen mogelijkheid en het juiste podium om hierover te praten. Het bleef echter stil. Door Erik de Bruin

'In de doofpot'

Hij maakt ook de opmerking dat het voorval nogal kleeft aan de wethouder en het CDA. ,,Niet dat ik de PvdA in diskrediet wil brengen, maar dat hoofdstuk wordt niet belicht. Dat deel van het verhaal ontbreekt." ,,Het wordt door de coalitie onder het tapijt geveegd", gebruikt Benhard van Houwelingen van oppositiepartij T@B stevigere woorden. ,,Als burgerraadslid moet je staan voor je zaak, zeker als je iets in het openbaar zegt." Over de wethouder merkt Van Houwelingen op: ,,Letterie heeft publiekelijk het boetekleed aangetrokken. Dat is te prijzen. We vinden wel dat hij zijn boekje te buiten is gegaan. Hij heeft de zaal geschoffeerd en de burgemeester voor gek gezet. Ons standpunt voor de raadsvergadering was dat we wilden kijken hoe de coalitie de troep zou opruimen. Van hen hadden we zeker een reactie verwacht omdat ze in de dagen daarvoor hoog van de toren hadden geblazen. Ik ben van mening dat ze dit bewust in de doofpot stoppen."

'Niet bijzonder'

Daarmee doelt hij onder andere op een gesprek van burgemeester Maria Wiebosch - Steeman met twee inwoners van Hardinxveld die op Twitter bovengenoemd burgerraadslid van de PvdA hebben aangesproken over zijn opmerking richting de wethouder. Van Houwelingen vindt dit geen taak van de burgemeester. ,,Eerst is de PvdA haar sporen aan het wissen door het verwijderen van een tweet, nu laat ze de burgemeester voor haar karretje spannen." De burgemeester pareert die kritiek: ,,Ik heb ze uitgenodigd voor een gesprek. Heel bijzonder is dat niet. Vanuit het college zijn we al vaker in gesprek gegaan met inwoners die kritiek uitoefenen via Twitter. Vroeger hoorde je dat in de wandelgangen, nu op Internet." Bij dat gesprek schuift ook PvdA-voorman Kim Putters aan. Hij gaf enkel een korte reactie over de stilte die de fractie verkoos bij de raadsvergadering. ,,Ons gaat het om de inhoud, niet om de poppetjes. Ik heb er niet zoveel behoefte aan om te reageren."

'Geen conclusies'

De andere twee coalitiepartijen SGP en ChristenUnie reageerden ook bondig doch iets minder algemeen. ,,Via onze weblog hebben we aangegeven hoe we erin stonden. We vonden de reactie van de wethouder misplaatst en om een reactie vragen. In Het Kompas van 7 december heeft Paul Letterie het boetekleed aangetrokken. Voor ons was dat afdoende", aldus Jan Nederveen van de ChristenUnie. Jan de Vos van de SGP zegt die mening te delen: ,,We weten allemaal hoe de wethouder in elkaar steekt. Hij kan emotioneel reageren op zaken die hem ter harte gaan en is zich daar ook van bewust. Hij heeft netjes gereageerd via de krant door aan te geven dat zijn actie niet goed is geweest. Wij vonden het ook niet goed, maar verbinden er geen conclusies aan. Hij hoeft van ons niet weg." Alida de Jong - Ambachtsheer (VVD) wil zich er niet mee bemoeien: ,,Dat zou niet kies zijn. Ik ben die avond niet geweest en kan er dan ook geen oordeel over vormen. Ik ga niet af op wat ik van horen zeggen heb vernomen. Had ik de evaluatiebijeenkomst bijgewoond dan had ik wel mijn mening gegeven."

advertentie
advertentie