Aandacht voor woninginbraken

13 december 2011 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De politie besteedt de komende maanden extra aandacht aan inbraken in woningen, bedrijven en auto's.

De ervaring leert dat naarmate het eerder donker wordt, meer inbraken worden gepleegd. De politie is in deze tijd van het jaar extra alert op het voorkomen van inbraken door preventieve acties en het opsporen en oppakken van daders. Daarnaast roept de politie de hulp in van inwoners van de regio Zuid-Holland-Zuid. Door 1-1-2 te bellen bij verdachte situaties wordt de kans dat inbrekers worden gepakt vele malen vergroot.

Veel inbraken worden gepleegd door zogenaamde 'gelegenheidsinbrekers'. Een woning die voldoet aan de eisen van Politiekeurmerk Veilig Wonen loopt minder kans op inbraak. Maar ook op veiligheid gericht gedrag speelt een belangrijke rol in preventie van een inbraak. ,,De beste sloten helpen niet als ze niet gebruikt worden of als tegelijkertijd een raam open staat. Ook is het belangrijk een woning een bewoonde indruk te geven en waardevolle spullen uit het zicht te leggen als iemand van huis is. Daarnaast zijn het maken van afspraken met buren om over en weer een oogje in het zeil te houden en tijdens vakanties de post op te laten, ruimen effectieve maatregelen", aldus een politiewoordvoerster.

Voor meer informatie en tips: www.politie.nl/zuid-holland-zuid.

Om inbrekers te kunnen aanhouden en informatie over inbraken te verzamelen is de politie sterk afhankelijk van meldingen van burgers. ,,Aarzel niet, maar bel bij verdachte situaties altijd 1-1-2. Blijf alert, noteer kentekens van verdachte voertuigen, signalementen van verdachte personen en andere bijzonderheden. Ook kan de anonieme tiplijn Meld Misdaad Anoniem via 0800-7000 worden gebeld.

De politie kan de daders en gestolen spullen beter opsporen als burgers aangifte doen. Zij kunnen hiervoor een afspraak maken via telefoonnummer 0900-8844. De Politie Zuid-Holland-Zuid maakt ook gebruik van Twitter om inwoners van de regio tips te geven en alert te maken. Het korps is te volgen via www.twitter.com/politie_zhz.

advertentie
advertentie