Lezing van Hans Kuiper over ogen bedrogen

1 januari 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Hans Kuiper geeft dinsdag 17 januari in museum De Koperen Knop een lezing over 'Ogen bedrogen'. Hij sluit daarbij aan bij de expositie van deze winter, die helemaal gaat over het verschil tussen schijn en werkelijkheid.

Tijdens zijn lezing legt Kuipers uit wat het specifieke is aan de kunst die hij maakt, waarbij altijd de werkelijkheid door schijnbeelden geweld wordt aangedaan. Hij is niet alleen een fervent aanhanger van de bekende beeldend kunstenaar M.C. Escher, maar ook van de Hongaarse beeldend kunstenaar Victor Vasarely. Het zal tijdens de avond duidelijk worden op wat voor eenvoudige wijze de kunstenaar de kijker telkens weer op het verkeerde been weet te zetten.

De aanvang is om 20.00 uur en de zaal gaat een half uur eerder open. Uiteraard is een gratis bezoek aan de expositie inbegrepen, terwijl de entree € 3,50 bedraagt, inclusief een kopje koffie of thee. Reserveren wordt aanbevolen.

Wegens overweldigend succes is de expositie 'Ogen bedrogen' met drie weken verlengd tot en met 17 februari. ,,Zo kan iedereen nog even genieten van de beïnvloeding van onze waarneming. Schijn en werkelijkheid verschillen van elkaar. Maar ze liggen ook heel dicht bij elkaar. Het heeft te maken met het contact tussen onze ogen en onze hersenen", aldus Dick de Jong van het museum.

De expositie is opgebouwd in de vorm van een labyrint. De bezoekers lopen door dit labyrint en krijgen overal te zien dat hoogte en breedte anders kunnen worden ervaren, dat deling langer maakt, dat kleuren de vlakken kunnen vergroten of verkleinen. Daarbij speelt de omgeving een rol. Perspectief kan van invloed zijn. Wat evenwijdig is lijkt anders. Soms lijkt recht krom, is scheef toch recht, loopt iets door of juist niet. En zo is er nog een heleboel meer, dat onze waarneming vertroebelt. De Jong: ,,Prachtig om dit met eigen ogen te zien. Het breekt ons in een prettige verwarring. De antwoorden hierop vinden we terug in de vele werken die tentoongesteld zijn. Het zijn lessen van illusies, zoekplaatjes soms, ondersteboven anders, wat staat achter wat, of zie ik twee in één. Gaat die trap nu omoog of juist naar beneden. Is het voor of achter, links of rechts, boven of onder. Waar het om gaat is dat we genieten van de manier waarop de makers van de werken ons aan het denken willen zetten."

Museum De Koperen Knop, Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam, 0184-611366, koperenknop@planet.nl, www.koperenknop.nl. Het museum is open op dinsdag tot en met vrijdag 13.00 tot 17.00 uur en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur.

advertentie
advertentie