Onderzoek KvK: economie Rivierenland in zwaar weer

30 maart 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De economische crisis heeft verschillende sectoren in Rivierenland zwaar getroffen en de regio blijft ver achter bij andere regio's als het gaat om de productiviteit per werknemer. Vooral de zakelijke dienstverlening, de industrie en de groothandel kregen zware klappen. Als dat zo blijft, is dat uitermate nadelig voor de werkgelegenheid en de aantrekkingskracht van de regio Rivierenland.

Dit stelt de Kamer van Koophandel in een persbericht. Rivierenland heeft veel last gehad van de exportterugval en de daling van het consumentenvertrouwen. De industrie en de groothandel laten veerkracht zien en herstelden zich in 2010 snel. Een grote bedreiging de komende jaren is de krimp op de arbeidsmarkt als gevolg van de vergrijzing: alle gemeenten in Rivierenland zullen tot 2025 te maken krijgen met een teruglopende beroepsbevolking. Van 3,4 procent in Tiel tot 14,7 procent in Neder-Betuwe. Dit zijn enkele bevindingen uit het rapport 'Aan de vooravond van een nieuwe bloeiperiode?, de economie van Midden-Nederland doorgelicht'. De KvK geeft hiermee inzicht in de regionale economie en geeft aan welke opgaven er liggen om de economie te stimuleren.

De KvK is van mening dat de regio Rivierenland slagkracht moet laten zien om het tij te keren. De inzet moet gericht zijn op de sectoren die toegevoegde waarde leveren aan de regionale economie zoals transport en logistiek, de (groot)handel, de industrie en de bouw.

Overheden kunnen bijdragen door de randvoorwaarden te verbeteren. Dan gaat het om snelle besluitvorming over de logistieke hotspot Rivierenland en vernieuwende aanbestedingsregels voor de kwakkelende bouwsector. Van belang is ook dat gevestigde bedrijven in de stuwende sectoren van de economie worden gekoesterd en dat gemeenten samen optrekken om nieuwe bedrijven aan te trekken.

Het rapport is in te zien op www.kvk.nl/bloeiperiode

advertentie
advertentie