Zorgen over toekomst schoolsporttoernooien

30 april 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De PvdA maakt zich zorgen over de toekomst van de sporttoernooien voor basisscholen. Begin van dit jaar hebben de basisschooldirecteuren in Hardinxveld-Giessendam in een brief aan de sportverenigingen laten weten dat de Lokale Directiekring heeft besloten om met ingang van het cursusjaar 2012-2013 niet meer mee te werken aan de schooltoernooien. Belangrijke redenen voor dit besluit zijn de benodigde menskracht die geleverd moet worden en doelstellingen die niet meer blijken te worden gehaald.

Door Wil Sommeijer

Verkaik kaartte dit aan tijdens het vragenkwartiertje op donderdag 26 april. In gesprekken met de onderwijsdirecteuren kwam naar voren dat de toernooien weliswaar grotendeels door de sportverenigingen worden georganiseerd, maar zijn de scholen verantwoordelijk. Wat de doelstellingen betreft zien de directeuren eerder een kans en uitdaging in de pas gestarte pilot met de sportcarrousel. ,,Voor de PvdA is het nog veel te vroeg om een einde te maken aan de jarenlange traditie van de schoolsporttoernooien, zeker omdat de sportcarrousel op dit moment nog een proefproject is. Wij vragen wethouder Eelke Kraaijeveld om met sportverenigingen en de scholen te onderzoeken of behoud van de schooltoernooien, eventueel in een andere vorm behouden kan blijven", pleitte Verkaik.

Kraaijeveld zei dat hij zeker wil gaan praten, maar hij gaf ook aan dat de docenten het als een belasting zien en een stuk verantwoordelijkheid. ,,Op het moment dat zo'n toernooi plaatsvindt, is de school verantwoordelijk en dat betekent dat altijd een docent aanwezig moet zijn. Daarnaast hebben de scholen aangegeven dat zij willen inzetten op de sportcarrousel." Hoewel de verantwoording bij de school ligt gaat Kraaijeveld nog een poging wagen. Hij wil dat koppelen aan de sportcarrousel. ,,We wachten op de evaluatie. Is dat negatief moeten we wat anders proberen. Is het positief dan gaan we dit doorzetten." Als extra informatie zei Kraaijeveld dat het college een onderzoek laat doen naar de haalbaarheid van een eventuele buurtsportcoach. Dat is een regeling vanuit het Rijk. Dit zou een oplossing kunnen zijn in faciliterende zin. De raad zal hier binnen korte tijd over worden geïnformeerd.

advertentie
advertentie