Historische modeshow in de Koperen Knop

28 mei 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Museum De Koperen Knop presenteert zaterdag 9 juni vanwege het ROK-festival een historische modeshow met een eigentijdse touch. In deze show op de museumzolder staan streekdracht en streekmode centraal. De Giessenburgse basisschool De Tweespan doet mee met haar eigen modeshow. De aanvang is om 15.30 uur.

Speciaal geselecteerde modellen tonen op de show de streekdracht en mode van 1850-1950. De streekdracht uit de Alblasserwaard onderscheidt zich niet in het bijzonder. Wat hier werd gedragen was eigenlijk heel gewoon. Heel anders zoals onder andere in Volendam, Marken en Bunschoten-Spakenburg het geval is. Daar spreekt men dan ook van klederdracht. De kleding in de Alblasserwaard was vaak op de mode in de stad gebaseerd, maar liep daarbij altijd een aantal jaren achter. Stand en afkomst speelden de grootste rol bij de keuze in de kleding. De verschillen in streekdracht in de regio Alblasserwaard en Vijfheerenlanden waren het meest te zien aan de kanten en gehaakte mutsen. Er zijn nog maar weinig complete kostuums en kostuumonderdelen bewaard gebleven die ooit in de regio in de mode waren. In De Koperen Knop is nog een aantal in de collectie opgenomen en ook in de musea in de regio zijn er nog te vinden.

Op de historische modeshow wordt een aantal van deze kostuumonderdelen getoond. Dat gebeurt op een eigentijdse wijze. Zes modellen zijn in twaalf rondes te zien. Er is een grote variatie aan onderkleding, bovenkleding, mutsen, omslagdoeken, schoudermantels en ook kleurrijke eigentijdse petticoats. Daarnaast is een showronde van rokken die gemaakt zijn door leerlingen van de basisschool Het Tweespan in Giessenburg. Deze rokken worden door de leerlingen zelf geshowd.

De modeshow is een onderdeel van het ROK-festival langs de Giessen waarvan Museum de Koperen Knop de initiatiefnemer is. Zaterdag 30 juni volgt de afsluiting van het festival. Dan zijn twee concerten. Overdag treedt Muziekvereniging EMS op in het winkelcentrum en 's avonds geeft Mannenkoor De Dekmantel een uitvoering in de middeleeuwse kerk van Giessen-Oudekerk.

De entree voor de modeshow is € 5 per persoon, inclusief koffie of thee. Info op de website: www.koperenknop.nl.

advertentie
advertentie