Mogelijkheden voor Sail Merwede

25 september 2012 om 00:00 Voorpagina

Hania zet deze dagen de laatste puntjes op de i voor de Botenbeurs die aankomend weekend wordt gehouden. De jubilerende beurs is uitgegroeid tot een groots evenement dat bij mooi weer zeker dertigduizend bezoekers zal trekken. ,,We willen het heel goed doen, maar we zitten zo onderhand wel aan de top van ons kunnen", beseft hij. Het gaat goed met dit soort evenementen. In het voorjaar worden in Gorinchem en Werkendam Open Havendagen gehouden en in Woudrichem de Visserijdagen. ,,Als we die dagen nu eens gelijktijdig zouden organiseren, dan kunnen die elkaar versterken", redeneert Hania. ,,We hebben in deze regio van oudsher veel industrie en bedrijvigheid op het gebied van scheepsvaart. Hardinxveld-Giessendam kan zich ook aansluiten. De scheepswerven van Damen en de Merwede, met die inmiddels unieke schuine hellingwerf, kunnen Open Dagen houden. In Werkendam is veel te zien op gebied van de binnenvaart en Woudrichem heeft met de historische haven en de zalmschouw ook iets bijzonders te bieden."

‘Havendagen in regio koppelen: Eén evenement’ GORINCHEM - ,,Sail Gorcum?’’ Havenmeester Johan Hania schiet in de lach. ,,Dat kan hier niet want we hebben daarvoor geen geschikte haven. Maar als de oevergemeenten samenwerken, de Open Havendagen en de Visserijdagen aan elkaar koppelen, dan kunnen we gezamenlijk wel een grandioos driedaags evenement neerzetten. Als we dat goed promoten, samen met dit unieke stuk rivierengebied en geschiedenis, dan kunnen we het internationaal neerzetten.’’

Hij vervolgt: ,,Je kan als regio één aanvraag doen bij bijvoorbeeld de marine, die hun activiteiten dan eveneens beter kunnen aankleden." De Gorcumse Havenmeester ziet mogelijkheden voor een groots regionaal evenement. De geschiedenis, de Vestingdriehoek en de Hollandse Waterlinies kunnen er eventueel bij betrokken worden. ,,En dan afsluiten met een heel groot vuurwerk boven de rivier", glundert Hania.

'Mini-Sail'

,,In Woudrichem en Werkendam zijn wel havens. Daar zou je dan misschien tijdens de Open Havendagen een Mini-Sail kunnen organiseren, met kleinere boten die de rivier op kunnen. Dit hele gebied is verbonden door de rivier en de veerboten. We zien de kansen liggen, maar we kunnen het niet alleen organiseren. We doen een oproep aan de andere oevergemeenten. We moeten gewoon een keer het lef hebben de eigen data los te laten voor een veel groter gezamenlijk initiatief."

advertentie
advertentie