Oogstrelende expositie in Het Reghthuys

28 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

GIESSENBURG - In museum Het Reghthuys vond zaterdagmorgen de opening plaats van de unieke expositie '100 jaar Anton Pieck kalenders'. De bezoekers kunnen genieten van de nostalgische sfeer van de negentiende eeuw die Pieck als geen ander wist vast te leggen. Fraaie posters en nostalgische hoekjes, smaakvol ingericht met spullen uit vroegere tijden, sluiten naadloos aan bij de collectie.

Door Ria Scholten

Het luiden van de torenklok was om elf uur 's morgens het startsein voor de opening van de tentoonstelling. Bert den Boer, voorzitter van de Geschiedkundige Vereniging Giessenburg en Schelluinen, refereerde aan het feit dat het dit jaar honderd jaar geleden is dat de eerste kalender werd uitgegeven door Comello BV. De heer Jochems, manager bij PostN, voegde eraan toe dat Anton Pieck een kwart eeuw geleden is overleden. Reden voor PostNL om twaalf speciale sets uit te geven, bestaande uit drie postzegels en drie kaarten die zijn gebaseerd op kalenderplaten van Pieck. De eerste sets werden aangeboden aan Nicolette Knobbe, directeur van Comello BV, en Pieter Aurik uit Zwolle, de bekendste Anton Pieck-verzamelaar van ons land. Voordat Aurik de officiële opening van de tentoonstelling verrichte sprak Den Boer lovende woorden over vormgeefster Martine den Boer, etaleur Wim van Wijngaarden en de technische vrijwilligers die de expositie met elkaar hebben ingericht. Na het doorknippen van een lint kon het resultaat van alle inspanningen worden bekeken. Een groot deel van het tentoongestelde materiaal is afkomstig uit de collectie van Aurik. Op de voorbladen van de zorgvuldig ingepakte kalenders zijn de meest uiteenlopende tafereeltjes afgebeeld. In 1954 koos Pieck voor een vrolijk winterlandschap terwijl in 1995 het reilen en zeilen rond een kraam met 'wafelen en poffertjes' uitnodigt tot een langdurige bestudering. Opvallend is dat op vrijwel alle tekeningen een dier is afgebeeld. ,,Als klein jongetje zat ik altijd lang op de wc en keek dan naar de driemaandelijkse kalender van Anton Pieck'', vertelde Aurik. ,,Ik verzamelde lege flessen en leverde ze in bij mijn vriend de melkboer. Zo spaarde ik bijvoorbeeld voor een paar kaarten. Vanaf mijn achtste vroeg ik de nieuwe middenkalender voor Sint Nicolaas omdat daar de nieuwe prenten op stonden die Anton Pieck had getekend. In het begin waren het twaalf afbeeldingen. Dit werd later, toen Pieck ouder werd, teruggebracht naar zes. Hij werkte namelijk tweeënhalf tot drie maanden aan een prent. Op de grote en kleine kalender staan de afbeeldingen van de middenkalender van het jaar ervoor."

Zijn kalendercollectie is nagenoeg compleet. Hij speurt nog steeds naar oude exemplaren op verzamelmarkten. ,,Van elke kalender wil ik er twee hebben. Eén exemplaar houd ik intact en één gaat er verknipt in het archief. In 1945 is er geen kalender uitgegeven. Ik ben nog steeds op zoek naar de veertiendaagse scheurkalender uit 1950. Als iemand me daaraan kan helpen dan zou ik daar heel blij mee zijn."

advertentie
advertentie