'Ondernemer heeft een kans laten liggen'

29 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De inspraak op 18 oktober door omwonenden van Neptune Repair naar aanleiding van de bouwplannen van dit bedrijf heeft bij de raadsfracties grote vraagtekens gezet. Ze spraken met omwonenden en met de directie van het bedrijf. Onduidelijkheid over het plan en over het vrijstaande kantoorgebouw, geluidshinder, de rol van de ondernemer en de slechte communicatie van het bedrijf met omwonenden zorgde voor een levendige discussie en tot het terugtrekken van de mandatering aan het college van de definitieve verklaring van geen bedenkingen.

Door Wil Sommeijer

Tijdens Het Debat en De Ontmoeting op donderdag 25 oktober gaf wethouder Cor de Jong een uitvoerige uitleg over het plan waarbij hij nadrukkelijk aangaf dat het vooral om de ruimtelijke ontwikkeling van het bestemmingsplan ging. Het gaat om de bouw van een nieuwe bedrijfshal met daaraan een kantoor en het later realiseren van een los kantoorpand. De afwijking van het bestemmingsplan bestaat uit twee punten. Ten eerste de maximaal toegestane bouwhoogte en ten tweede de situering van het gebouwenoppervlak. De Jong: ,,De bestemming op zich, van zowel de loods als het kantoorgebouw alsmede het bebouwingspercentage, blijft geheel binnen het bestemmingsplan. Vanwege de verandering van het huidige bestemmingsplan is de procedure nodig en wordt van de raad een verklaring van geen bedenkingen gevraagd." Het plan is volgens de wethouder op allerlei aspecten beoordeeld. ,,Op zowel Rijksbeleid als provinciaal en gemeentelijk beleid. De provincie heeft een positief advies gegeven ten aanzien van de milieuaspecten. Hiermee is de inhoudelijke kant van de milieuaspecten en met de ruimtelijke onderbouwing zoals die er ligt in feite voltooid. Een verklaring van geen bedenkingen kan formeel slechts worden geweigerd in het belang van een goede ruimtelijke ordening. De inspraakklachten van de omwonenden zijn heel serieus genomen. Met name de geluidsoverlast en het spuiten van verf." De Jong wees erop dat indien de realisatie van de ruimtelijke ontwikkeling geen doorgang vindt er niets verandert aan de geluidsbelasting. Nieuwbouw zal de geluidsbelasting op de gevels van de huizen verminderen tot meer dat tien decibel, aldus de wethouder. ,,Het verfspuiten op het terrein is niet toegestaan. In de door het bedrijf gevraagde vergunning om de werktijden te verruimen heeft zij aangegeven er geen volcontinu bedrijf van te willen maken. Dat is een brief gemeld aan omwonenden."

Het college heeft gesprekken gevoerd met de directie van het bedrijf. Er was zeker sprake van overlast en dat was ook gemeld. Met de directie is afgesproken dat voor het begin van de procedure om te komen tot het verlenen van een omgevingsvergunning een informatieavond wordt gehouden in het gemeentehuis. Het bedrijf kan dan zijn plannen toelichten, omwonenden en raadsleden kunnen vragen stellen en ook zal iemand van de milieudienst worden uitgenodigd.

'Mosterd na de maaltijd'

Kees Pille van de ChristenUnie voelde zich onbehaaglijk bij het feit dat over het vrijstaande kantoorgebouw (dat voorlopig nog niet wordt gerealiseerd terwijl het wel in het hele bestemmingsplan wordt meegenomen) de effecten van de lichtinval en bezonning van de woningen nog niets bekend is. Hij zei blij te zijn met de toezegging tot een informatieavond: ,,Hier kan de ondernemer tonen wat zijn wil waard is. Voor de toekomst van het bedrijf zijn gebouwen van deze omvang nodig en daar wil onze fractie graag aan meewerken." VVD-burgerraadslid Johan van Dam vond het een moeilijke afweging tussen bewonersbelangen en industriële belangen. ,,Gezien de belangen voor de werkgelegenheid en de economie zegt onze partij: College, ga maar door!" Daar dacht Jasper de Jong van de SGP heel anders over. Hij sprak over slechte communicatie met de bewoners en de informatieavond ziet hij als mosterd na de maaltijd. ,,Als je eenmaal zover bent in je plannen en je moet dan nog je buren of bewoners informeren, heb je een kans laten liggen. Het is allemaal wat vrijblijvend. Wij willen concrete afspraken tussen ondernemer en bewoners." Ook Joop Kuipers (PvdA) vindt dat de informatieavond pas moet worden gehouden nadat er een besluit is genomen over het voorstel zoals het er ligt. Arjan Faro (T@B) stelde de vraag of het wel goed is dat er nu Ja wordt gezegd tegen het conceptplan. ,,Stel het nog een maandje uit. Dan is er misschien meer zekerheid voor de omwonenden en kunnen wij met een gerust hart Ja zeggen tegen dit voorstel." CDA-raadslid Timon van Zessen zei het idee van een informatieavond positief te vinden, maar volgens hem dient eerst de gemeenteraad geïnformeerd te zijn en en een besluit te hebben genomen. Daar kon de PvdA zich wel in vinden.

Zienswijzen indienen

Na een korte schorsing bracht wethouder Cor de Jong een voorstel in waarmee alle fracties akkoord konden gaan. ,,Gehoord de hele discussie en de belangen die u voor het voetlicht heeft gebracht lijkt het ons als college wellicht toch beter, maar dat bepaalt u als raad, om het tweede beslispunt, het afgeven van de definitieve verklaring van geen bedenkingen, te laten vallen zodat u die beslissing aan uzelf houdt.'' Daar konden de fracties zich in vinden. De bezwarenprocedure gaat wel van start. De stukken liggen zes weken ter inzage. Belanghebbenden kunnen binnen die tijd formeel hun zienswijzen indienen. De Jong: ,,Het college zal de zienswijzen becommentariëren en van een reactie voorzien. Het is aan u als raad uiteindelijk een afweging te maken en een definitief besluit te nemen."

advertentie
advertentie