'Kleuters hebben mijn hart'

30 oktober 2012 om 00:00 Nieuws

Letta Smit neemt

afscheid van

Rehobothschool

H'VELD-G'DAM - ,,Kleuters zijn spontaan, nieuwsgierig en kijken nog verwonderd naar het leven. Kleuters hebben mijn hart.'' Aldus juf Letta Smit, die na 43 jaar afscheid neemt van haar klas op de Rehoboth. Ze gaat 1 november met vroegpensioen. ,,Ik wilde het rustig aan doen, maar mijn agenda vult zich vanzelf. Ik ben in ieder geval niet bang dat ik stilletjes thuis zal zitten."

Door Annika Both

Smit heeft met een onderbreking van zeven jaar altijd lesgegeven op de Rehoboth. Ze begon op haar 21e op de christelijke kleuterschool, die vervolgens de Damrakker heette en daarna opging in basisschool de Rehoboth. Smit wilde absoluut het onderwijs in. Hoewel ze niet bewust koos voor het beroep kleuterjuf was ze na het zien van haar eerste klasje verkocht. ,,Kleuters zijn spontaan en heel nieuwsgierig. Alles is nog een hele belevenis. Ze zijn oprecht verrast. Ze zijn bovendien heel open, dat is ontzettend mooi.'' Ze herinnert zich de aanblik van de kleutergroep tijdens haar eerste stage. ,,Ik dacht: wat die juf daar doet, dat wil ik ook. Ze boeide de kinderen en de hele klas van 25 luisterde naar haar. ,,Verbazingwekkend vond ik dat." In de tijd dat Letta solliciteerde was er een overschot aan kleuterleidsters. ,,Ik kom oorspronkelijk uit Linschoten, maar zocht overal naar een baan. Uiteindelijk werd ik hier uit zeventig sollicitanten gekozen. Zo kwam ik in Hardinxveld terecht." Smit wilde erg graag op een christelijke school lesgeven. ,,Ik wil de liefde voor God meegeven. Het is prachtig om te zien hoe onbevangen kleuters zijn in bidden. Ze zijn bijvoorbeeld vreselijk dankbaar voor een stuk speelgoed. Heerlijk, die basale dingen."

Extra aandacht

De kleuterleidster probeert de kleintjes een goede basis te geven in groep 1 en 2. ,,Ik wil zo goed mogelijk voor de kinderen zijn. Later ben ik mij meer gaan spitsen op ontwikkelingsproblemen. Zo ben ik ook remedial teacher geworden voor jonge risicoleerlingen. Dat had ik véél eerder moeten doen, het is een verrijking.'' Smit legt uit: ,,Kleuters krijg je ongefilterd binnen. Sommigen van hen hebben extra aandacht nodig, bijvoorbeeld op het gebied van taal, leren, gedrag of sociale ontwikkeling. Het is belangrijk dat de kleuters een goede start maken op school, dat ze zich goed voelen en dat ze beseffen dat ze mogen zijn wie ze zijn.'' Smit vindt het positief dat men tegenwoordig in het onderwijs meer uitgaat van het individu. ,,Ook werkt men nu veel gerichter. We maken plannen en er worden doelen gesteld. Dat planmatige is positief want je evalueert en ziet wat je hebt bereikt. Er zit echter ook een negatieve kant aan: men is teveel op de opbrengst gericht. Je wordt afgerekend op het resultaat.'' De juf schudt haar hoofd. ,,Een school is geen bedrijf, want je hebt met levende wezens te maken."

Echtgenoot

In de 43 jaar dat Smit lesgeeft heeft ze bijzondere dingen meegemaakt. ,,Zo stak ik vroeger met de hele klas het spoor over. Dan gingen we een middag in de graskant spelen en bloemen plukken. Eén keer was een kindje een schoen kwijt, dus moest ik hup weer met de hele groep terug.'' Ook ontmoette ze op school haar huidige echtgenoot Wolter Smit. Hij is 25 jaar directeur geweest van de Rehoboth. De vonk sloeg over op het schoolplein. ,,Hij kwam uit Beilen in Drenthe en kwam hierheen omdat hij dan niet in dienst hoefde. De nood van leraren was hier namelijk hoog. Van de vier onderwijzers die hier toentertijd kwamen zijn er uiteindelijk drie met een collega getrouwd. We hebben onze bruiloft gevierd met onze twee klassen erbij.'' Smit, 63 jaar, is van plan met volle teugen van haar vroegpensioen te genieten. ,,Nu ik nog goed gezond ben vind ik het tijd om andere dingen te doen.'' Omdat ze een brede belangstelling heeft wordt het nog moeilijk kiezen. ,,Ik heb vier kleinkinderen en een vijfde is op komst. Ik doe veel voor de kerk, ik sport en lees graag en vind het leuk om in de natuur te wandelen en te fietsen. Misschien ga ik wel een cursus doen op het gebied van kunst en cultuur.'' Natuurlijk gaat ze de kleintjes missen. ,,Kleuters hebben mijn hart.''

advertentie
advertentie