River Trotters legt de lat hoog

26 november 2012 om 00:00 Nieuws

'Liefst vijf

teams op

rayon-niveau'

H'VELD-G'DAM - Deze week in de sportrubriek 'Rondje langs de velden' basketbalvereniging River Trotters. ,,Natuurlijk is plezier de belangrijkste drijfveer, maar we proberen wel op een zo hoog mogelijk niveau te spelen. Dat lukt vrij aardig. De toekomst ziet er positief uit."

Door Michael de Vogel

River Trotters bestaat sinds 1981 en is een bruisende vereniging. Jos Baggerman, bestuurslid en ondersteunend trainer-coach bij het onder-22 team, kan dat als geen ander beamen: ,,We hebben momenteel ongeveer tweehonderd leden. Dat is niet gek. De vereniging staat er zowel sportief als financieel goed voor alhoewel het voor iedereen keihard bikkelen is in deze economisch moeilijke tijd. Sponsoring is hard nodig, maar tot nu toe gaat het redelijk. Na de winterstop komen liefst vijf teams in actie in het rayon West." River Trotters probeert volgens hem plezier en prestatie te combineren. ,,Natuurlijk is plezier de belangrijkste drijfveer, maar we proberen wel op een zo hoog mogelijk niveau te spelen. Dat lukt vrij aardig moet ik zeggen."

'Meer vrijwilligerswerk'

Binnen de vereniging wordt momenteel veel aandacht besteed aan de jeugd. Vooral in het onder-22 team zit veel talent. ,,Het team staat momenteel keurig op de derde plaats in het rayon West. Menig speler heeft al zijn debuut gemaakt in het eerste team. Die ervaring nemen ze mee." ,,Of de jeugd de toekomst heeft? Zeker weten. Dat zijn de toekomstige leden die de vereniging moeten dragen op sportief vlak. Het is goed om te zien dat de oudere leden, die zijn gestopt, steeds meer vrijwilligerswerk verrichten. De één traint de jeugd om ze beter te maken (er is een breed technisch kader ontstaan die dat begeleidt) en een ander zorgt ervoor dat de randvoorwaarden goed zijn geregeld."

,,Jeugd en sport zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Dat moet gestimuleerd worden. Daarom zijn we regelmatig aanwezig bij de sportcarroussel van de gemeente. Daar praten we met de gemeente en de scholen mee over het sporten voor kinderen in z'n algemeenheid. Als vereniging kun je op een creatieve manier sport stimuleren. Dat is ook ons doel.”

'Alles goed regelen'

Niet alleen als vereniging timmert River Trotters aan de weg. Ook op het sportieve vlak maakt de club belangrijke stappen. Baggerman: ,,Niet alleen onder-22 presteert goed. Ook Heren 1 laten wekelijks zien goed te kunnen basketballen en draait goed mee in de competitie. Het spel is vrij goed, de organisatie is in orde en scorend gaat het prima. Het team ontwikkelt zich als collectief." Belangrijk in dat opzicht zijn de randvoorwaarden en de faciliteiten. ,,Dat moeten we allemaal zelf op peil houden. We houden rekening met de zaalhuur, tenues, trainingsfaciliteiten ... alles moet goed geregeld zijn zodat het team en de staf tot optimale prestaties kunnen komen."

Enige jammerlijke is zijns ziens dat alles door de vereniging zelf geregeld moet worden waar voorheen regelmatig steun was van de gemeente. ,,De gemeente heeft momenteel jammer genoeg geen geld om verenigingen te steunen zoals vroeger. Weinig middelen en subsidiemogelijkheden waardoor clubs nu grotendeels alles zelf moeten doen. Maar dat is niet anders." Voor de toekomst verwacht Baggerman dat River Trotters zeker van zich zal laten horen: ,,De jeugd komt eraan, de toekomst ziet er positief uit. Hen willen we zover mogelijk brengen. Met alle vrijwilligers - jong en oud - steken we veel tijd, energie en enthousiasme in de club. Dat maakt deze vereniging zo speciaal."

advertentie
advertentie