'Steeds moeilijker om de boeken te verkopen'

11 december 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Met spijt in het hart heeft Stichting Publicatie Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (SPAV) zichzelf onlangs opgeheven. ,,Het werd steeds moeilijker om de boeken te verkopen. Met de laatste uitgaven zijn we net uit de kosten gekomen", vertelt voorzitter Dick de Jong. Met dr. Aart Bijl en Dick van den Dool stond hij aan de wieg van de stichting. Een groot aantal boeken is uitgegeven. Waaronder een schitterend naslagwerk, eigenlijk een brok geschiedenis, over Molens in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden.

Door Wil Sommeijer

Het begon allemaal met vier studenten, allen afkomstig uit de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, die in Utrecht geschiedenis gingen studeren. Zoals elke student kwamen ze geld tekort en besloten ze onder de naam Stichting Matrijs een ideële uitgeverij op te zetten. Inmiddels is dit uitgegroeid tot een commerciële uitgeverij. De eerste vijf jaar kwam jaarlijks een jaarboek uit. Hoewel het viertal uit de regio kwam misten ze het directe contact met de streek. In 1978 werden contacten gelegd met Dick de Jong, dr. Aart Bijl en Dick van den Dool. Deze samenwerking was echter van korte duur want na het vijfde jaar was het afgelopen met de jaarboeken. De Jong: ,,In de auto kwamen Dick, Aart en ik tot een lumineus idee: We gaan zelf verder met een ideële uitgeverij. Toen hebben we A gezegd. Eerlijk gezegd duurde het lang voor we B konden zeggen. Stichting Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (Simav) bestond vijftig jaar. We kregen het verzoek een jubileumboek te schrijven. We hebben ons stevig verslikt in het onderwerp. Dat heeft vijf jaar geduurd. Er werd een aparte redactie op het boek gevoerd. Onder andere door de provincie Zuid-Holland en een docente aan de Erasmus Universiteit. Maar het resultaat was uniek.'' Later verschenen de fotoboeken 'Beeld van de Alblasserwaard' en 'Beeld van de Vijfheerenlanden'. Ook het boek 'Schouwen en Aken' sloeg aan bij het publiek. ,,Dat was een leuk boek waarvoor ook belangstelling uit het buitenland was. Het is helemaal uitverkocht. Voor een herdruk was de aanvraag net te gering."

'Eerste tegenslag'

Verder zag 'Natuurboek Alblasserwaard' het licht, gemaakt in samenwerking met de Natuur- en Vogelwacht. ,,Toen kwam de eerste tegenslag. Er was iemand die ingekleurde foto's over Gorinchem had. Daar hebben we dus een boek van gemaakt. Maar dat liep voor geen meter. Waarom niet? De foto's dateerden uit 1912 en er stonden geen mensen op. Dat was eigenlijk te ver terug in het verleden. Dan zijn er geen raakpunten meer." Het laatste werk dat de SPAV uitbracht was een fotoboek over het riviertje De Giessen. ,,Een mooi geheel. Toen echter bleek dat bij de diverse boekwinkels nog veel exemplaren lagen besloten we ermee op te houden." De statuten van de stichting schrijven voor dat eventueel overblijvend geld ten goede moet komen aan een ideëel doel. ,,We hebben veel affiniteit met de Molenstichting. Er was ruim achtduizend euro over. Dat hebben we gedeeld in vierduizend euro voor de Molenstichting en vierduizend euro voor museum De Koperen Knop. Verder hebben de bestuursleden het resterende bedrag elk aan een ideëel doel geschonken." Daarmee is een eind gekomen aan een periode van 34 jaar Stichting Publicatie Alblasserwaard-Vijfheerenlanden. Een ideële stichting die de boeken geheel in eigen beheer uitgaf. Het bestuur bestond uit: Dick de Jong (voorzitter), Nel Korevaar-van 't Hoog (secretaris), Johan van Burgh (penningmeester) en de leden Ad van der Vliet, Jacques Kraaijeveld en Gonnie Brinkhof. De molenboeken zijn naar de Simav gegaan en de andere overgebleven boeken zijn nog te koop in De Koperen Knop.

advertentie
advertentie