Kort geding huishoudelijke hulp

11 december 2012 om 00:00 Nieuws

Donderdag al

uitspraak over

'schrijnende' kwestie

REGIO - Rivas Zorggroep vecht een juridisch geschil uit met de nieuwe zorgaanbieders die in opdracht van zeven AV-gemeenten (waaronder Hardinxveld-Giessendam en Giessenlanden) per 1 januari huishoudelijke hulp verlenen. Rivas vindt dat de nieuwe aanbieders de 140 huishoudelijke hulpen met een vast dienstverband moeten overnemen met eenzelfde salaris en voor onbepaalde tijd. Dat zou in de CAO VVT staan, maar de nieuwe zorgaanbieders voelen zich niet verplicht halsoverkop al het Rivas-personeel onder die voorwaarden aan te nemen.

Door Everdien Hamann

Het overleg hierover vorige week heeft niets opgeleverd. De rechtbank in Dordrecht wordt nu gevraagd een besluit te nemen. De voorzieningenrechter liet dinsdagmorgen aan het eind van de behandeling van het kort geding weten dat hij vanwege het spoedeisend belang al donderdag 13 december uitspraak zal doen. Ondertussen bereidt Rivas een collectief ontslag van de medewerksters voor. Volgens woordvoerder Jeroen Hurkens van Rivas zal een sociaal plan moeten worden opgesteld. ,,We kunnen nu nog niet inschatten hoe hoog de kosten van ontslagvergoedingen worden. Misschien kunnen we in onze eigen organisatie medewerksters ander werk bieden, maar we wachten natuurlijk eerst het kort geding af.'' De vakbonden spreken ondertussen schande. ,,Schrijnend dat zowel personeel als cliënten, die soms al jaren 'koppels' zijn, nu in de strijd worden geworpen", aldus Hans van den Wijngaard van de ABVA/KABO. ,,De CAO is hier duidelijk in. De nieuwe aanbieders moeten het personeel overnemen.''

'Niets gehoord van Rivas'

De nieuwe zorgaanbieders denken daar anders over. ,,Rivas is helemaal geen 'verliezende' partij want zij heeft niet meegedaan in de aanbestedingsprocedure", legt Karin Scheffer van ThuiszorgInHolland uit. ,,In augustus wist Rivas al dat ze met de huishoudelijke zorg ging stoppen. Ze hadden toen al maatregelen kunnen treffen.'' De gunningprocedure duurde, onder andere door een ander kort geding, erg lang. Daarna wordt normaliter door gegunde partijen contact gezocht met verliezende partijen over personeel. ,,Dat hebben we gedaan en we hebben ook Rivas benaderd. Ondanks het feit dat deze organisatie niet eens heeft deelgenomen aan de procedure. Maar we hoorden niets van Rivas. Er was overleg met een andere partij. We zijn dus ander personeel gaan werven. Al meer dan honderd medewerksters en nu komt Rivas ineens op de proppen."

'Veranderende wetgeving'

Rivas heeft in het verleden veel medewerksters aangetrokken, opgeleid en hoger ingeschaald. Daar is zij als werkgever volgens de nieuwe zorgaanbieders zelf verantwoordelijk voor. Scheffer vindt het bovendien niet chique dat Rivas, terwijl het overleg nog gaande is, ondertussen persberichten over een kort geding verstuurt. ,,Wij houden ons hoe dan ook aan de CAO. Deze overnameregeling wordt onder meer in de schoonmaakbranche toegepast. Maar in de zorg werkt het anders. We hebben met steeds veranderende wetgeving te maken. De gemeenten krijgen elk jaar minder geld en het nieuwe kabinet wil over twee jaar de vergoedingen voor hulp in huis drastisch beperken. Dan is het niet redelijk om op de valreep het hoger ingeschaalde personeel bij andere aanbieders op te dringen. Zeker niet op het allerlaatste moment. Ons grootste belang op dit moment is zorgen dat de cliënten in januari hun hulp krijgen."

Gemeenten

Het kort geding was aanvankelijk ook gericht tegen de zeven AV-gemeenten, die volgens Rivas verantwoordelijk zijn voor een ordentelijke overgang. Zij hoefden echter niet in de rechtszaal te verschijnen omdat ze hebben aangegeven het eens te zijn met Rivas. De nieuwe zorgaanbieders hebben zich volgens hen te houden aan wat in het bestek staat. Dat wil zeggen dat de huishoudelijke hulpen van Rivas tegen de bestaande arbeidsvoorwaarden overgenomen moeten worden. Aldus de gemeenten. De gerechtelijke uitspraak is donderdag.

advertentie
advertentie