Van Dikkie Dik tot wereldliteratuur

13 december 2012 om 00:00 Nieuws

BOVEN-HARDINXVELD - Voor de maandelijkse bibliotheek-rubriek in Het Kompas kijken we deze keer naar de Top-10 van Erin Asmara. De familie Asmara woont sinds 2006 in Boven-Hardinxveld. In dat jaar kreeg de man van Erin, die scheepsbouwkundige is, de kans promotieonderzoek te doen aan de Technische Universiteit in Delft. Hij kreeg een visum als kennismigrant. Hij is twee dagen in de week werkzaam aan de TU en de overige werkdagen bij IHC Merwede. De gemeente Hardinxveld-Giessendam bood het gezin een eengezinswoning aan. Vandaar dat zij hier zijn komen wonen.

Was het niet vreselijk wennen? Erin: ,,Wij komen uit Indonesië en woonden daar in Bandung, een stad met bijna drie miljoen inwoners. Het is een grote en heel drukke stad. Het verschil met waar we nu wonen is heel groot! We hebben ons echter vanaf het begin af aan heel welkom gevoeld in Boven-Hardinxveld. De mensen hebben ons hartelijk ontvangen. Wij zijn moslims en de meeste mensen hier zijn christelijk. Ik heb het idee dat de mensen hier goed begrijpen dat je geloof heel belangrijk is en een grote rol speelt in ons leven. Dat is immers voor christenen en moslims hetzelfde."

'Enorme boekenkast'

Erin spreekt goed Nederlands, Engels en natuurlijk haar eigen taal Indonesisch (Bahasa Indonesia). Hoe heb je de Nederlandse taal geleerd? ,,Mijn oudste zoontje ging in 2006 toen wij hier kwamen naar de basisschool. Hij kon al lezen, maar begreep nog geen Nederlands. Ik ben samen met hem boekjes gaan lezen, met een woordenboek erbij. Zo leerden we samen de taal begrijpen. Ons lievelingsboek was Dikkie Dik (van Jet Boeke). Andere boeken die we leuk vonden waren die van Kikker (Max Veldhuijs), De serie van Brammert en Tissie (Gabrielle Vincent) en de Muis-serie (Lucy Cousins)." Na een jaar kon Erin jeugd- en jongerenboeken lezen, zoals die van Carry Slee, Mirjam Oldenhave, Jacques Vriens (Meester Jaap!) en Francine Oomen met de Hoe overleef ik-serie. Vanaf 2009 waren de volwassen Nederlandstalige romans aan de beurt. Saskia Noort, Simone van der Vlugt, Arthur Japin ... ze kreeg écht de smaak te pakken. ,,Ik ben een enorme fan van de plaatselijke bibliotheek. De vrouwen in de bieb hebben me geholpen met het kiezen van boeken en dankzij het lidmaatschap heb ik een enorme boekenkast tot mijn beschikking. Zeker sinds ik het reserveren heb ontdekt. Echt heel makkelijk: via Internet een boek zoeken, reserveren en dan staat het voor je klaar. Ik heb nu een Ster-abonnement want ik ben een echte grootverbruiker. Nu kan ik vijftien boeken lenen voor zes weken en gratis reserveren."

Je man is nu bijna klaar met zijn promotieonderzoek. Gaan jullie dan weer terug naar Indonesië? Erin lacht: ,,Nou, dat is wel een discussiepunt (geweest) hier in huis. Als mijn man een baan in Nederland heeft na zijn promotie dan kan ik hier ook meer dingen gaan oppakken (het visum van kennismigrant van haar man dat ze nu hebben geeft Erin geen mogelijkheid een studie te volgen of te werken, red.). Mijn kinderen krijgen hier heel goed onderwijs en alle kansen hun capaciteiten te ontwikkelen en te benutten. Dus eigenlijk kun je wel zeggen dat we graag hier blijven."

Top-10:

1) Intouchables: De inmiddels door miljoenen bekeken ontroerende film over de rijke gehandicapte Philippe die wordt verzorgd door de arme Senegalese Driss.

2) Room van Emma Donahue: Een 5-jarige jongen heeft jarenlang met zijn moeder opgesloten gezeten en moet na zijn bevrijding leren hoe het er in de wereld aan toe gaat. ,,Een prachtig boek waarin de liefde tussen moeder en kind centraal staat."

3) Keukenmeidenroman van Kathryn Stockett. ,,Ik heb de film ook gezien, maar ik vond het boek beter."

4) Bel Canto van Ann Pattchet. In een Zuid-Amerikaans staatje gijzelt een groep terroristen maandenlang een belangrijk internationaal gezelschap van industriëlen en politici die bijeen zijn voor een concert van een wereldberoemde operazangeres. ,,Een heel spannend boek. Heel boeiend is de psychologische interactie tussen gijzelaars en gegijzelden."

5) Slaap van Haruti Murakami. Slaap gaat over een vrouw die níet slaapt, al zeventien dagen en nachten. De Japanse auteur Murakami is de laatste jaren steeds populairder geworden in Nederland. Hij schrijft mysterieuze en moderne romans die veel lezers niet meer loslaten. ,,Ik ben een echte fan van Murakami. Ik heb al zijn boeken gelezen. De vertalingen in het Nederlands zijn heel goed. Die man schrijft zo ongelooflijk knap. Alles aan die boeken klopt."

6) Anansi Boys van Neil Gaiman. Een spannende science fiction-achtige thriller over het leven van een saaie jongeman dat drastisch verandert als door magische gebeurtenissen zijn tot dan toe onbekende broer opduikt.

7) End of watch. Een spannende film uit 2012. Twee jonge politieagenten en goede vrienden patrouilleren in de ruigste straten van South Central Los Angeles.

8) De boodschapper van Markus Zusak. Nadat Ed (19) een bankovervaller heeft overmeesterd krijgt hij een speelkaart en een nieuwe opdracht. Ed wordt de boodschapper die mensen helpt. ,,De boodschap in dit boek is: Als je iets ergs ziet gebeuren in je omgeving kun je helpen. Je kunt het verschil maken. Een hoopgevende gedachte."

9) Een weeffout in onze sterren van John Green. ,,Een bijzonder verhaal over een meisje dat ongeneeslijk ziek is en graag haar stempel op de wereld wil drukken. Heel ontroerend."

10) De gevangene van de hemel door Carlos Ruiz Zafon. Rond Kerstmis 1957 krijgt een boekhandelaar bezoek van een vreemde, manke man die een peperdure editie van "De Graaf van Montecristo" koopt. Dit bezoek vormt de aanleiding op een terugblik op de vreselijke periode van de Spaanse burgeroorlog. ,,Ik vind de boeken van Zafon prachtig. Ik heb ze allemaal in het Nederlands gelezen."

advertentie
advertentie