Gemeentelijke focus ligt niet alleen op de AV-regio

23 december 2012 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Het moet voor de twee belangstellenden van de provincie Zuid-Holland en de gemeente Sliedrecht teleurstellend zijn geweest dat in de raadsvergadering van donderdag 20 december niet of nauwelijks over de bestuurlijke oriëntatie van Hardinxveld-Giessendam werd gesproken. Er is de afgelopen maanden al zoveel over gezegd en gediscussieerd dat de fracties het bij een stemverklaring hielden.

Door Wil Sommeijer

Het komt niet vaak voor, maar VVD-fractievoorzitter Alida de Jong-Ambachtsheer diende een mondeling amendement in. Ze wilde een tekstuele wijziging in het collegevoorstel en stelde voor de inhoudelijke samenwerking ter versterking van economische kracht te veranderen in het zoeken van economische ontwikkeling van Hardinxveld-Giessendam in de stedelijke zuidrand, te weten: de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden en de Drechtsteden. Verder wil De Jong-Ambachtsheer de daadwerkelijke keuze voor ambtelijke samenwerking laten maken door de gemeenteraad. De overige fracties gingen hiermee akkoord.

'Inwoners betrekken'

Het staat volgens haar als een paal boven water dat ambtelijke en bestuurlijke samenwerking het beste is. ,,Het tijdsaspect mag niet bepalend zijn." ,,Het raadsvoorstel gaat uit van het maximaal haalbare voor Hardinxveld-Giessendam. Mits eensgezind wordt opgetreden", zei Kees Pille van de ChristenUnie. PvdA-voorman Niek Verkaik noemde het uniek dat de raad unaniem tot overeenstemming is gekomen. Hij vindt dat het raadsvoorstel volledig aan de gevoerde discussie beantwoordt. ,,Het tijdspad mag geen middel zijn. Het is goed om een datum te stellen zodat je weet waar je met z'n allen naartoe gaat. Ook nu moeten we de inwoners blijven betrekken." Daar was Wim de Ruiter (CDA) het mee eens. Hij sprak van een goed raadsvoorstel. ,,Omdat de focus niet alleen op de AV ligt, maar ook de Drechtsteden worden betrokken."

Tweesporenbeleid

,,Het tweesporenbeleid staat ons aan", zei Jan de Vos (SGP). Het mag bekend zijn dat zijn partij wel voelt voor de optie Drechtsteden en Sliedrecht. ,,We hebben te lang met de rug naar Drechtsteden gezeten. Hoog tijd om dat te veranderen. Wat het tijdspad betreft denken wij dat dit extern en intern druk op de ketel geeft. Enige voortgang is wel gewenst." ,,T@B is en blijft voor zelfstandigheid en een gemeentelijke samenwerking in de AV", gaf Benhard van Houwelingen aan. Wat de optie 'maatwerk' betreft waarschuwde hij ervoor hier niet op twee paarden te wedden. Deze optie betreft arrangementen met de Drechtsteden of volledige samenwerking met de Drechtsteden gelijktijdig te onderzoeken met de mogelijkheid tot ambtelijke samenwerking in de regio AV om eventueel tijdsverlies te voorkomen wanneer mocht blijken dat samenwerking met de AV niet gaat lukken of toch te lang op zich laat wachten. Het college gaat nu aan de slag. Zorgvuldigheid staat voorop, maar het proces moet wel een duidelijke voortgang vertonen. De besluitvorming moet uiterlijk 1 juli 2013 zijn afgerond.

advertentie
advertentie