Alle specialisten onder één dak bij Dierenzorggroep

9 januari 2013 om 00:00 Algemeen

Het is 1988 als Henny Bax zich als zelfstandig dierenarts met een kleine praktijk vestigt op de Ravelijn in de wijk Wijdschild. Een kwart eeuw later gaat de dierenkliniek door het leven onder de naam Dierenzorggroep en telt de voormalige maatschap welgeteld zestien vestigingen in de driehoek Rotterdam, Arnhem en Utrecht. Mét als nieuwste aanwinst de praktijk van dierenarts Ieta de Vor uit Hardinxveld-Giessendam. Een behoorlijk conglomeraat zo op het eerste gezicht. ,,Wij zijn inderdaad behoorlijk gegroeid", begint Bax. ,,Maar er is zeker geen sprake van expansiedrift. De dierengeneeskunde heeft de laatste decennia een dusdanige vlucht genomen dat het voor één of twee dierenartsen niet meer te behappen valt. Door de uitbreiding hebben wij nu alle disciplines op dierengeneeskundig vlak binnenboord wat ons in staat stelt maximale kennis te bieden op elk terrein."

GORINCHEM - De Dierenzorggroep maakt in 25 jaar tijd een flinke groei door. Dierenarts Henny Bax begon in 1988 met een kleine praktijk in Gorinchem Oost. Met 16 klinieken, 92 medewerkers - waaronder 30 dierenartsen - behoort zijn praktijk nu tot één van de grotere praktijken. De toegenomen kennis en specialisaties binnen de dierengeneeskunde is één van de oorzaken van de uitbreiding. De crisis lijkt aan de trouwe viervoeters voorbij te gaan; wél zijn hun baasjes kritischer geworden.

Door Gerard Droog

Uitgebreid werkterrein

De groei begon in 1998 toen de Gorcumse dierenartsen Henny Bax, Ted Hekerman en Bob Ruppert besloten te gaan samenwerken. In 2000 werd de Dierenzorggroep opgericht en in 2005 werd het gloednieuwe dierenziekenhuis aan de Haarsekade in gebruik genomen. In eerste instantie was Gorinchem het werkterrein, maar na de eerste overname in 2003 breidde het werkterrein zich in rap tempo uit. Op dit moment telt de Dierenzorggroep 92 medewerkers, waaronder 30 dierenartsen. Die behandelen voor het grootste gedeelte kleine huisdieren, maar vanuit de vestiging in Hoornaar ook landbouwhuisdieren.

'Empathie hebben''

Op de eerste plaats zetten al deze medewerkers zich in voor het herstel van zieke dieren. Ook hier staat altijd de kwaliteit van leven van het dier voorop. Euthanaseren blijft voor menig dierenarts een ingrijpende gebeurtenis. ,,Vooral voor beginnende artsen", vertelt Bax. ,,Bij meer ervaren dierenartsen is het vaak een rationele afweging wat de kwaliteit van leven voor het dier nog is. Als die kwaliteit van leven er niet meer is dan is euthanaseren de beste oplossing. Je moet dat uiteraard wel goed beargumenteren richting de baasjes van het dier." Ook op de vraag of elke dierenarts van nature een dierenvriend is, heeft hij een uitgesproken mening. ,,Je moet empathie met dieren hebben en het leuk vinden met mens en dier om te gaan. Als dierenarts moet je oppassen geen emotionele band met een dier te krijgen. Dat gaat ten koste van je objectiviteit en beïnvloedt je beslissing."

'Volwaardig gezinslid'

De crisis lijkt volgens Bax weinig invloed te hebben op de verzorging van huisdieren. ,,Wel zie ik sinds september een bepaalde tendens”, laat de Gorcumer weten. ,,In het verleden werd meestal zonder vragen ingestemd met een ingreep of behandeling, nu wordt er veel meer gevraagd wat de kosten zijn. Ook tijdens de weekenddiensten zien we het aantal mensen dat langskomt teruglopen vanwege de extra kosten die daarmee gepaard gaan. Een ziektekostenverzekering voor dieren zou een prima oplossing kunnen zijn, maar is nog niet wijd en zijd bekend. Ik schat dat maar zo’n twee tot drie procent van onze cliënten er één heeft. Een teruggang van bezoeken aan de kliniek zie ik echter niet. Vaak is een huisdier een volwaardig lid van het gezin en als dat ziek is, wordt de dokter bezocht."

advertentie
advertentie