'Gemeente moet een goed ontmoedigingsbeleid voeren'

25 maart 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Sterkere Schakels rondom Jeugd, Leerplicht en Vroegtijdig Schoolverlaten en het Centrum voor Jeugd en Gezin: het kwam allemaal aan bod tijdens de Ontmoeting van donderdag 21 maart. Een volle bak met voornamelijk mensen die met de jeugd te maken hebben en raadsleden. Ze luisterden naar drie presentaties. Die weliswaar vanuit verschillende invalshoeken werden belicht, maar desondanks op hetzelfde neerkwamen.

Door Wil Sommeijer

Aan het project Sterkere Schakels rondom Jeugd heeft Hardinxveld-Giessendam met vier andere gemeenten deelgenomen. Het project is uitgevoerd door JSO, Tympaan Instituut en de Veiligheidsociëteit. De meest voorkomende problemen bij jeugdigen zijn in kaart gebracht. Dat zijn onder meer druk gedrag bij kleuters, hoog alcoholgebruik door jongeren van 13 tot 14 jaar, dwars gedrag, roken en overgewicht. Ook is gebleken dat 13-14 jarigen niet zo van groenten houden. Marian Möhle merkte op dat het project zo goed mogelijk aan moet sluiten bij de jongeren. Het aanbod om ouders te ondersteunen is er voldoende, maar sommige doelgroepen zijn moeilijk te bereiken. Aanbevolen wordt ouders en jeugd gelijktijdig te begeleiden, zeker bij grensoverschrijdend gedrag. Voorlichter Arjan de Zwaan van Bureau Leerplicht en Voortijdig Schoolverlaten vindt dat er niet pas maatregelen genomen moeten worden als de uitval heeft plaatsgevonden. ,,We zijn afhankelijk van meldingen uit het onderwijs. Als drukmiddel kun je denken aan het inhouden van kinderbijslag om terug te gaan naar school. Maar hoe ga je terug naar school? Je kunt jongeren ook begeleiden naar werk, maar er zijn onvoldoende stageplaatsen." Ester Renes van het Centrum voor Jeugd en Gezin vertelt dat het CJG werkzaam is voor zes gemeenten, gebaseerd op een netwerk op het gebied van zorg en onderwijs. Het CJG geeft informatie en adviezen over opvoeden en opgroeien, signaleert vroegtijdig problemen en biedt preventief hulp. De deelnemende gemeenten hebben een lokaal netwerk. Op een vraag uit het publiek wat de inwoners hier nu merken, antwoordde ze: ,,Eigenlijk niets, daar zijn we druk mee aan het werk. Het School Maatschappelijk Werk in scholen moet worden geïntensiveerd.'' Het CJG is gevestigd in het Rivas-gebouw aan de Pietersweer.

Discussietafels

Aan de discussietafels werd levendig gediscussieerd. Het onderwerp alcohol en drugs bij de Gezonde Jeugd is een moeilijke zaak. Verbieden, helpt dat? Nee. Beter is je af te vragen als ouder hoe zoiets ontstaat. De Sportcarrousel, die vorig jaar zo voortvarend en succesvol van start ging, krijgt dit jaar om financiële redenen geen vervolg. Bij De Ontwikkelde Jeugd werd gesteld dat spijbelen niet per se invloed op de schoolloopbaan hoeft te hebben. ,,Je moet kijken waarom gespijbeld wordt. Eén keertje of vaker", zei Arjan Meerkerk (SGP). De deelnemers aan deze ronde vinden dat vroegtijdig ingestoken moet worden op schoolverlaten. 'Drugs en alcohol vormen geen bedreiging, maar wel een groot probleem'. Dat vonden de deelnemers aan de discussietafel over de Veilige Jeugd. ,,Als gemeente moet je een goed ontmoedigingsbeleid voeren", zei VVV-burgerraadslid Johan van Dam. Wat geweld betreft hoort dit niet bij het opgroeien. Maar de scholen kunnen niet alles. Er wordt al veel op hun bordje gelegd. Ouders moeten ook mee willen werken.

advertentie
advertentie