'Ik ga nu voor een nieuwe uitdaging'

14 mei 2013 om 00:00 Nieuws

Ton Heijstek neemt afscheid als trainer

HARDINXVELD-GIESSENDAM - Hardinxveld heeft afgelopen zaterdag in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen geen vuist kunnen maken tegen DFC. Ondanks de verdienstelijke gedeelde vierde plaats in de eindrangschikking viel het resultaat in het slotduel tegen. DFC bleek met 1-0 te sterk voor het team van vertrekkend coach Ton Heijstek. De trainer neemt afscheid na een tweede termijn van vijf seizoenen. "Ik ga nu voor een nieuwe uitdaging en dat wordt wielrennen," zei de coach na afloop van het verloren duel.

Door Michael de Vogel

Hardinxveld verloor zonder uitgespeelde kansen te creëren met 1-0 van een thuisploeg die nog streed om lijfsbehoud via de nacompetitie. De bezoekers konden geen vuist maken en maakte op geen enkele wijze aanspraak op meer dan een nederlaag. "We zaten totaal niet in de wedstrijd en dat is jammer aangezien we nog een minimale kans maakten op nacompetitie," gaf Ton Heijstek na het verloren toe. "Maar het neemt niet weg dat ik wel trots ben op de gehele ploeg, want de vierde plaats is dik verdiend. We hebben over het geheel genomen een goed seizoen gedraaid, met goede wedstrijden en mooi voetbal. En soms ook wat mindere duels, maar dat hoort erbij. Ik neem met een gerust hart afscheid van vv Hardinxveld."

Het was direct voor Heijstek het laatste duel in zijn tweede termijn bij vv Hardinxveld. "Ik kijk met een goed gevoel terug op mijn periodes bij vv Hardinxveld," geeft de trainer aan. "In mijn eerste periode promoveerde ik met het team van onder andere Biemans en De Wit vanuit de vierde naar de tweede klasse. Dat was een gouden generatie die zelfs nog bijna doorstootte naar de eerste klasse. En in mijn tweede periode plaatste ik mij bijna met een compleet verjongd team in opbouw voor de nacompetitie naar de eerste klasse. Ik kan met recht zeggen dat ik trots ben op die prestaties." Over dieptepunten praat Heijstek niet graag. "Terugkijken doe je liever op leuke dingen. En dieptepunten heeft iedereen wel gehad, dus het heeft geen nut daar bij stil te staan. De periodes bij Hardinxveld zijn wel goede jaren geweest in mijn loopbaan van 20 jaar."

Heijstek kijkt wel graag vooruit. "Ik ga nu een sabbatical jaar in en ben benieuwd of ik het voetbal ga missen. Dat moet ik op mij af laten komen," stelt hij. "Ik ga mij volledig storten op het wielrennen en neem écht afstand van het voetbal. Mijn doel voor komende jaargang wordt het beklimmen van de Alpe d'Huez. Ik ga op vakantie naar Frankrijk en proberen verschillende bergen te bedwingen op de fiets. Een geweldige uitdaging." Voor de trainer zal het wennen zijn. "Ik ben straks uit de sleur van werken, trainen, wedstrijd, etcetera. Ik weet na zoveel jaar niet beter. Maar dat gaat veranderen. In dat opzicht laat ik het ook mij afkomen of ik het voetbal ga missen. Straks kan ik wel iedere dag even de fiets pakken en wat kilometers maken. Die vrijheid spreekt mij ook aan. Wielrennen is mijn tweede passie, en daar ga ik nu voor."

Natuurlijk zal hij de sport wel gaan missen. "Ik denk het wel, vooral de humor en het samenwerken met een staf en spelers. Ik ben een trainer die overal bij betrokken is en wil zijn. Ik leef en voel met iedereen mee. Als er iets is, dan kan een ieder altijd bij mij terecht."

De trainer durft wel te stellen dat hij terugkeert in de voetballerij. "Dit is een afscheid voor eventjes. Ik hou van het spelletje en wil het straks weer oppakken. In welke hoedanigheid weet ik nog niet, dat zie ik dan wel. Ik voel mij in ieder geval nergens te goed voor."

Voor vv Hardinxveld heeft Heijstek nog een welgemeend advies. "Ga door op de huidige voet. Geef de jeugd een kans en probeer stukje bij beetje te bouwen aan de selectie. Zorg ervoor dat je minimaal een tweedeklasser wordt en dat kan als de ingeslagen weg wordt vervolgd." Voor het eerste elftal heeft hij nog een wens. "Ik weet dat als deze groep bij elkaar blijft, er nog mooie dingen mogelijk zijn. Zet er, net als dit seizoen, de schouders eronder dan is er nog van alles mogelijk. Geloof in eigen kunnen, want voetballen kunnen ze."

advertentie
advertentie