Tienmorgen-Noord wordt Morgenslag

21 mei 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - De nieuwe naam van het woningbouwproject Tienmorgen-Noord in Boven-Hardinxveld wordt Morgenslag. Wethouder Cor de Jong: ,,De naam Morgenslag is een mooie historische verwijzing naar zowel de locatie als de oorspronkelijke bewoners''. Het eerste deel van de samenstelling (Morgen) is een oude oppervlaktemaat die staat voor het stuk land dat een boer in één ochtend kon bewerken. Daar komt ook de naam Tienmorgen vandaan, dat waren tien Morgens. Wethouder De Jong: ,,Daarnaast verwijst morgen natuurlijk naar de toekomst. De toekomst van Hardinxveld-Giessendam, de toekomst van de wijk en de toekomst van de bewoners.''

Ook het tweede deel van de samenstelling (Slag) heeft een dubbele betekenis. Allereerst is slag historisch gezien eveneens een oppervlaktemaat (1600 meter lang en 96 meter breed). De te ontwikkelen locatie maakt oorspronkelijk onderdeel uit van een slagenlandschap: een landschap waarbij de verkaveling volgens een bepaald patroon heeft plaatsgevonden. Vanuit een toegankelijk lijnvormig element, een weg of een oeverwal bijvoorbeeld (de ontginningsas), werden lange, smalle en evenwijdige percelen loodrecht hierop aangelegd. Deze hadden de afmetingen van een slag.

Slag verwijst daarnaast naar 'aan de slag gaan' en 'beginnen met werken'. Wethouder De Jong: ,,In de nieuwe naam klinkt iets door van 'de handen uit de mouwen steken'. Dat sluit goed aan bij de hoge arbeidsmoraal waar onze inwoners - niet ten onrechte - om bekend staan''. In de week van 27 mei wordt de voorlopige grondprijs bekend gemaakt. Vanaf 1 juni, tijdens De Dag van de Woningmarkt in het Hervormd Centrum, kunnen geïnteresseerden zich inschrijven voor een kavel voor Morgenslag. De inschrijving loopt tot en met donderdag 27 juni.

advertentie
advertentie