'Motorcross vergt het uiterste van mens en machine'

30 mei 2013 om 00:00 Nieuws

BOVEN-HARDINXVELD - Een sport die weinig onder de aandacht wordt gebracht is motorcross. In Boven-Hardinxveld bestaat een grote vereniging die zich hiermee bezighoudt. Voorzitter is Arie Blokland. Hij is apetrots op zijn vereniging. ,,Motorcrossvereniging Hardinxveld, circuit De Belt is een zeer hechte club die dertig jaar geleden is voortgekomen uit een aantal ouders in samenwerking met de gemeente om op de huidige locatie een crossbaan te creëren om het zogeheten wildcrossen tegen te gaan."

Door Michael de Vogel

Motorcross is - de naam zegt het al - een gemotoriseerde sport. Blokland: ,,Menig persoon denkt vaak: lekker gemakkelijk, je gaat zitten en geeft gas. Maar dat is het nu net niet. Uiteraard is de crossmotor het middel waar je de sport mee bedrijft. Als je echter geen feeling hebt voor de motor en geen conditie hebt dan kun je het vergeten. Dat maakt nu net de sport. Bij wedstrijden kan het keihard zijn. Elk rondje kan anders zijn. Net een beter spoortje vinden dan de tegenstanders, de springheuvels beter nemen, net wat meer lef ... . Het kleinste foutje wordt ongenadig afgestraft. Dat maakt motorcross een geweldige sport voor en tussen mens en machine. Van beide wordt het uiterste gevergd."

'Maatschappelijke functie'

Blokland is een trotse voorzitter. ,,Het is mooi als je maatschappelijk je steentje bij kunt dragen in het verenigingswerk en dan met name de sport die je zelf beoefent. Natuurlijk zitten we als bestuur wel eens te peinzen hoe we het allemaal moeten rooien. Met alle regelgeving in Nederland heb ik ook zeker wel eens gedacht: We zaaien er gras in en gaan weer koeien houden! Maar als je dan kijkt wat voor vereniging we met relatief weinig middelen goed draaiende weten te houden voert de positiviteit de boventoon." De Belt is in de loop der jaren uitgegroeid tot een goed georganiseerde motorcrossvereniging met een door de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorsport Vereniging) goedgekeurd circuit. ,,De vereniging zorgt met haar bestuur voor de faciliteiten om de sport te kunnen beoefenen. Leden, maar ook niet-leden kunnen tweemaal per week trainen en diverse landelijk georganiseerde wedstrijden rijden in verschillende competities. We zijn momenteel een vereniging die ertoe doet in de Nederlandse motorcrosswereld. Zowel sportief, financieel als qua vrijwilligers staat de club er goed voor. MC De Belt vervult een maatschappelijke functie. Persoonlijk vind ik elke vereniging belangrijk en van belang in Hardinxveld, van welk kaliber ook. De saamhorigheid van vrijwilligers en het sociale aspect wat bij verenigingen hoort is naar mijn mening van grote maatschappelijke waarde. Als voorzitter kan ik het niet laten om te melden dat bovenstaande meer uitgedragen mag worden door de gemeente. Die zou dat meer moeten inzien."

Milieubewust

De toekomst ziet er volgens hem goed uit: ,,Als motorcrossvereniging zijn we onze tijd vooruit. Zo kunnen we met trots melden dat we als één van de zeer weinigen in het bezit zijn van een milieuvergunning. Op motorcrosscircuits is dat zeldzaam. Met name als het gaat om geluid. Als bestuur hebben we daar zes jaar lang tijd, geld en zeer veel energie in gestoken. Naar onze leden toe zijn we heel streng. Zijn de zaken qua geluid en milieu niet op orde dan wordt er niet gereden. Dit alles garandeert het voortbestaan van onze club. Ook willen we onze kantine laten draaien op zonenergie en regenwater opslaan om de baan mee te besproeien bij te droog weer. We staan vol in de hedendaagse maatschappij."

advertentie
advertentie