Wethouder Boerman wil schuldenpositie verbeteren

22 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,Elke euro die je leent moet je terugbetalen. De vraag is wanneer we dat gaan doen.'' Wethouder Theo Boerman (Financiën) vroeg afgelopen donderdagavond aandacht voor de schuldenpositie van de gemeente. ,,Relatief gezien gaan we de goede kant op, maar we hebben nog een aantal moeilijke jaren voor de boeg.''

Door Annika Both

De raadsfracties krijgen een bijzonder technische presentatie over de schuldenpositie van de gemeente voorgeschoteld. De financiële conditie van het dorp is afgelopen jaren verbeterd, maar de economische crisis zorgt voor een keerpunt. Hardinxveld-Giessendam heeft een grote vaste schuld van 40 miljoen euro. Tot 2009 nam deze af, maar vanaf 2010 is deze wederom gegroeid. Wethouder Boerman legt uit: ,,Het risico zit met name in de grondexploitatie. Daar hadden wij veel in geïnvesteerd toen de crisis toesloeg. Berekende winsten waarmee we rekening hebben gehouden als extra aflossing voor een deel van onze schuld zijn helaas verdampt en daardoor hebben we weinig bewegingsruimte.'' Verder zit een deel in de financiering van rioleringsinvesteringen. De rioolheffing wordt gebruikt om dit deel af te lossen.

Hardinxveld-Giessendam staat op de schuldpositielijst op plaats 391 van de 418 gemeenten. In vergelijking met andere gemeenten staat het dijkdorp er dus nog niet eens zo slecht voor. De wethouder wil problemen voor zijn en vraagt de raad te kijken naar de gevolgen op de lange termijn. ,,We kunnen niet met deze schuld blijven leven. We moeten naar een natuurlijk evenwicht toe.'' Hij wil de schuldenpositie verder verbeteren. Daarop presenteert de beleidsman vier scenario's: blijven investeren en een toename van de schuld van 7,4 miljoen euro, geen dubbeltje meer lenen, 40% van de investeringen doen met vreemd vermogen en schuiven met de middelen of 30% van de investeringen bijlenen. De fracties hebben een lichte voorkeur voor het derde scenario. ,,Dit lijkt ons het minste pijnlijk.'' Binnenkort buigt het college zich over nota Financieringsvisie en Rentebeleid, waarna een voorstel zal worden aangeboden aan de raad.

advertentie
advertentie