Expositie Mode ontmoet streekdracht

8 januari 2014 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - Museum De Koperen Knop start jubileumjaar 2014 met een bijzondere en actuele expositie. Tot en met 5 april gaan mode en streekdracht hand in hand. Dit sluit aan bij de laatste ontwikkeling in de modewereld, waar in toenemende mate wordt teruggegrepen op de dracht uit vroeger tijd. De meest vooraanstaande modehuizen komen met replica's van uiteenlopende aard. Aan de expositie is een ontwerpwedstrijd verbonden. De expositie wordt zaterdag 11 januari geopend met ondermeer een modeshow om 16.00 uur.

In de Alblasserwaard werd vroeger, net als in het overgrote deel van Nederland, een bepaalde dracht gedragen. De meeste vrouwen hier droegen tot ongeveer 1900 onder andere streekgebonden mutsen. Echter, van een specifiek Alblasserwaardse klederdracht was geen sprake. Zo werden, zeker vanaf het midden van de 19e eeuw, verscheidene mutsvormen uit verschillende streken door elkaar gedragen. Er waren veel overeenkomsten met de mutsen, maar ook met andere onderdelen van de streekdracht uit de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Heusden en Altena.

Vroeger bepaalden vooral ook de bewoners van het platteland wat er aan kleding werd gedragen. Ook in de Alblasserwaard was sprake van een bijzondere ontwikkeling in het kleedgedrag, dus in het 'modebeeld' in de streek. De basis van de dracht vormde de klepbroek voor de gewone man en het zwarte pak met vest voor de notabelen. Voor de vrouwen was een zwart en in de 18e eeuw een gekleurd jak de basis, met cape of pelerine, rokken en witte mops- of de cornetmuts. Na de 19e eeuw kwamen er meer invloeden van buiten de streek, die het kleedgedrag gingen bepalen.

Het meest bepalend bij dit alles was de muts van de vrouwen. In het hedendaagse modebeeld komen die mutsen als hoofddeksel met een moderne snit weer helemaal terug. Gastconservator van de expositie is hoedenontwerpster Jackie Habets, terwijl er inzendingen zijn van de aan de expositie verbonden ontwerpwedstrijd. Het uiteindelijke doel van de expositie is het ontwikkelen van een nieuwe streekdracht, die voldoet aan de duurzame eisen van de 21e eeuw. Het museum wil hiermee een beeld geven van de ontwikkeling vanuit het verleden naar de toekomst van de streekkleding.

De openingstijden van het museum zijn dinsdag tot en met vrijdag van 13.00 en 17.00 uur, zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en op afspraak voor groepen van maandag tot en met zaterdag ook op andere tijden. Zie ook: www.koperenknop.nl. Op 11 februari is er een workshop pimpen (19.30 uur kosten € 15,-- p.p.) en op 20 maart een workshop hoed maken (19.30 uur kosten € 60,-- p.p.). Alles is inclusief materiaal.

advertentie
advertentie