Onenigheid over veiligheid Thorbeckestraat

25 februari 2014 om 00:00 Nieuws

H'VELD-G'DAM - ,,Willen we een schijnveiligheid creëren of kiezen we voor echte veiligheid?'' Voor die vraag staat de raad, wat betreft de oversteekplaats aan de Thorbeckestraat in Beneden-Hardinxveld. Donderdagavond neemt zij haar besluit.

Door Annika Both

,,Een oversteekplaats aan de Thorbeckestraat kent veel moeilijkheden. De straat heeft aansluiting op de Troelstrastraat en de Talmastraat, twee andere oversteekplaatsen binnen de 150 meter afstand en een nabije bushalte. Dat zorgt voor beperkingen en heel wat gepuzzel.'' Op verzoek van de ChristenUnie werd de oversteekplaats op de Thorbeckestraat opnieuw besproken tijdens een raadsbijeenkomst afgelopen donderdag. Ambtenaar Kees Nieuwenhuizen legde uit dat met de komst van een zebrapad de veiligheid van de voetganger niet gegarandeerd is. ,,Uiteindelijk is er voor gekozen om het zebrapad te plaatsen in het verlengde van het trottoir van de Troelstrastraat. De verkeerscommissie - met vertegenwoordiging van burgers, Veilig Verkeer Nederland, het Wmo-platform en transportbedrijven - heeft hier een positief oordeel over gegeven. De brandweer en politie hebben echter negatief gereageerd. Er ontstaat naar hun mening een schijnveiligheid. Vanwege de vele verkeersbewegingen die daar plaatsvinden en het relatief geringe aantal voetgangers dat gebruik zal maken van de oversteekplaats is het de vraag of overstekende voetgangers tijdig opgemerkt worden.'' Er ontstond een eigenaardige discussie over subjectieve en objectieve veiligheid. Niek Verkaik van de PvdA verbaasde zich over het gemaakte onderscheid. ,,Ik vind het niet verstandig het gevoel van veiligheid te verhogen, terwijl het in werkelijkheid achteruit gaat. Er moet één belang nagestreefd worden en dat is gewoon de algemene veiligheid.'' Trudy Baggerman, nummer 3 op de kieslijst van de T@B, en Cor van Vliet van de ChristenUnie vroegen aandacht voor de op de fiets naar schoolgaande kinderen. Volgens Nieuwenhuizen kunnen die kinderen veilig hun weg vinden via de Peulenlaan of moeten zij afstappen om via het zebrapad op de Thorbeckestraat over te steken.

De realisatie van de oversteekplaats kost 30.000 euro. ,,Het is de bedoeling dat de oversteekplaatsen er zoveel mogelijk hetzelfde uitzien. Dus moet deze aan de volgende eisen voldoen: aanleg op een plateau, pianostrepen vooraf, eventueel gekleurd asfalt en aanvullende verlichting. De ingreep in het bestaande wegdek is behoorlijk. Om toch kosten te besparen plannen we de werkzaamheden tijdens al gepland onderhoud.'' Timon van Zessen, CDA, reageerde: ,,Dat er wat moet gebeuren staat als een paal boven water, maar wij vragen ons af of we niet meer kunnen besparen.'' Esmerelda Klomp, nummer 3 op de kieslijst van de PvdA had hetzelfde idee. ,,Zijn de verhoging en het rode asfalt een must? Is er ook gedacht aan verplaatsing van bestaande lichtmasten?'' Wethouder Boerman (SGP) trok fel van leer. ,,Je moet het goed doen of je doet het niet. Het is een drukke situatie en daarom moet de voetganger goed zichtbaar zijn. Je moet hier niet op willen beknibbelen.''

advertentie
advertentie