T@B centraal in politieke documentaire

4 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

De Transparante partij voor Algemeen Belang (T@B) en hun lijsttrekker Benhard van Houwelingen zijn in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen gevolgd door een camera van de NOS. Van de beelden is de documentaire 'Hoe een droom werkelijkheid werd' gemaakt en duurt veertig minuten. De datum van uitzending staat nog niet vast, wel dat dit begin mei is op het digitale kanaal NPO Politiek.

Gekeken wordt of de documentaire ook op een open kanaal van de publieke omroep kan worden vertoond. Journalist-programmamaker Peter Donk volgde hen om een documentaire te maken over de opkomst van een lokale partij en de kansen om uiteindelijk het college te mogen vormen of erin te komen.

Geschiedenis

Er wordt een beeld geschetst van de T@B, teruggekeken naar de verkiezingen in 2006 en 2010 toen de partij zetels won en buiten het college werd gehouden door, zoals zij zelf zeggen 'blokvorming' van SGP en ChristenUnie, vooruitgekeken, en u ziet de partij tijdens een lijsttrekkersdebat, tijdens campagne voeren, op de dag van het stemmen 19 maart, tijdens de uitslagenavond, het hertellen van de stemmen en het moment dat de T@B moet gaan formeren. De T@B won in Hardinxveld-Giessendam de verkiezingen en ging van 5 naar 6 zetels.

Aan het woord komen verder oud-raadslid van de T@B Henk de Vree, mede-oprichtster en lijstduwer Pauline van Dijk, bestuursvoorzitter Pieter Verschoor, wethouder en oud-lijsttrekker SGP in 2010 Theo Boerman, de ouders van Benhard, oud-pvda-fractievoorzitter en directeur Sociaal en Cultureel Planbureau Kim Putters, Paul Frissen van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur e.a. In de documentaire voel je de spanning, het gevecht om te winnen, de emotie na 'buitensluiting' en het gedoe als de ChristenUnie om een hertelling van de stemmen vraagt. De T@B blijkt een geoliede machine, waar iedereen zijn taak kent en die ook uitvoert.

advertentie
advertentie