Proeverij met Echte Boerderijzuivel bij Hoogvliet in Hardinxveld

5 april 2014 om 00:00 Ondernemend

H'VELD-G'DAM - Zuivel is voedzaam, natuurlijk en lekker. Dat zijn drie redenen om elke dag zuivel te eten of te drinken. Met boerderijzuivel heb je nog een extra reden om zuivel te eten of te drinken en dat is de boerderij en het verhaal dat de boer en de boerin te vertellen hebben. Want boerderijzuivel wordt echt op de boerderij gemaakt, met de melk van de eigen koeien. Bij de Hoogvliet aan de J. van Stolbergstraat 93 proef je zaterdag 12 april zuivel die echt op de boerderij gemaakt is. Eén van de boeren is zelf aanwezig om de producten te laten proeven. Proef en ontdek dat Echte Boerderijzuivel zo veel meer te bieden heeft.

Al eeuwenlang wordt er op de boerderij zuivel gemaakt van de melk van de eigen koeien, schapen en geiten. Steeds meer boeren zijn in de loop van de tijd hun melk gaan leveren aan de zuivelfabrieken. Nu zijn er nog maar amper 400 van de in totaal 20.000 boeren met melkvee die de melk op hun eigen boerderij verwerken tot zuivel. Sommige boeren hebben zich gespecialiseerd in één of enkele producten, bijvoorbeeld Boerenkaas, anderen maken vele soorten zuivel.

Boerenkaas is door de Europese Unie beschermd en erkend als een Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Dat betekent dat niet zomaar alle kaas Boerenkaas genoemd mag worden. Alleen kaas die echt op de boerderij is bereid, met de verse, rauwe melk afkomstig van het eigen vee, mag Boerenkaas heten. Als je Boerenkaas koopt, weet je dus zeker dat je kiest voor een specialiteit. Hetzelfde geldt voor zuivelproducten (van gepasteuriseerde melk) met het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel. Alle zuivel met dit keurmerk is door de boer en boerin met veel zorg en toewijding op de boerderij bereid.

Er is steeds meer behoefte aan eerlijke informatie over waar ons eten vandaan komt en hoe het bereid is. Met het keurmerk voor Echte Boerderijzuivel is de herkomst van de zuivel steeds te herleiden tot één specifieke boerderij. Je weet dus precies welke boer en boerin de boerenkarnemelk, boerenyoghurt en andere zuivelproducten gemaakt hebben. Op de zuivelboerderij is de gehele keten, van melkvee tot eindproduct, in één hand en volledig transparant. Echte Boerderijzuivel is te koop in boerderijwinkels, in speciaalzaken, op markten en in supermarkten. Ook in de horeca en in bedrijfsrestaurants kiest men steeds vaker bewust voor deze pure producten.

Om meer bekendheid te geven aan het keurmerk en de Echte Boerderijzuivel, is er op zaterdag 12 april bij de Hoogvliet supermarkt aan de J. van Stolbergstraat 93 een proeverij. Je proeft er boerenyoghurt, boerendrinkyoghurt, melk en echte (en dus origineel gekarnde) boerenkarnemelk. De boer die de melk en karnemelk heeft gemaakt, is zelf aanwezig. Bezoekers van de proeverij krijgen een leuke receptkaart mee met een lekker recept en een verwijzing naar de website www.boerderijzuivel.nl voor meer informatie en recepten.

Omdat je nergens beter kunt ontdekken wat Echte Boerderijzuivel is dan op de boerderij, heeft de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders een speciaal programma ontwikkeld: Boerderij-Beleving. Lees er over op de receptkaart die verkrijgbaar is bij de proeverij op zaterdag 12 april bij de Hoogvliet aan de J. van Stolbergstraat. Een Boerderij-Beleving boek je op www.boerderijzuivel.nl en is een leuk, lekker en leerzaam uitje voor ouders (of opa's en oma's) met hun (klein-)kinderen.

De proeverijen, receptkaarten, Boerderij-Beleving en Nederlandse website maken deel uit van een campagne van boerderijzuivelbereiders in Ierland, Duitsland en Nederland. Met de campagne willen de boeren de bekendheid van echte boerderijzuivel stimuleren. De Europese Unie ondersteunt deze campagne. Voor meer informatie: www.discoverfarmhousecheese.eu.

advertentie
advertentie