Oude verfblikken inleveren bij Hubo Hardinxveld

6 mei 2014 om 00:00 Ondernemend

H'VELD-G'DAM - Klanten van Hubo Hardinxveld kunnen hun oude emmers en blikken met verfrestanten tot en met 15 juni inleveren in de winkel. In ruil daarvoor ontvangen zij per blik of emmer een tegoedbon van 5 euro die zij kunnen inwisselen bij aankoop van nieuwe verf ter waarde van minimaal 20 euro. Voorheen was het alleen mogelijk oude verfrestanten in te leveren bij de 'milieustraat' in Hardinxveld. Dat dit nu ook in de winkel kan heeft ermee te maken dat het sinds kort mogelijk is nieuwe verf te recyclen uit oude verfresten.

Hubo verwacht een behoorlijke toeloop. Jan Ebel Westing: ,,Het zou toch mooi zijn als iedereen massaal zijn oude emmers en blikken met verfresten komt inleveren. Want, wie kent het niet? Zolders, schuren en trapkasten vol met verfrestanten. Vaak met de achterliggende gedachte dat het vast nog wel eens van pas komt. Maar, in de praktijk blijven ze rustig 5 tot 10 jaar onaangeroerd staan. Met de verfblik-inwisselweken bieden we consumenten nu de kans hun blikken en emmers met verfresten in te leveren. Daartegenover staat een vergoeding waarmee ze nieuwe verf kunnen kopen. Beter voor de portemonnee en beter voor het milieu."

Alle verfblikken die consumenten tijdens de verfblik-inwisselweken inleveren, worden ingezameld en verwerkt door Sita. De water gedragen verven worden sinds kort door het afvalverwerkingsbedrijf gerecycled; zij sorteert daartoe het afvalmateriaal, waarna zij de overgebleven verfstromen zuivert, filtert en bruikbare materialen test op kwaliteit. De bruikbare verfresten worden vervolgens verwerkt tot grondstof die door verffabrikanten kan worden gebruikt als ingrediënt voor de productie van nieuwe verven. Deze gerecyclede verf voldoet volledig aan de hoge kwaliteitseisen van een nieuwe verf.

Ongebruikte verfresten eindigen veelal in de schuur of bij het afval. Business Unit Directeur Jacob Huisman van SITA: ,,In Nederland belandt jaarlijks zo'n 10 miljoen kilo aan verfrestanten bij het afval. Bij elke schilderklus blijft wel verf over; circa 20% per emmer of pot. Daarvan zou een kleine 3,5 miljoen kilo gerecycled kunnen worden." De winkels die deze actie voeren hopen dan ook dat burgers massaal hun verfresten zullen inleveren tijdens de verfblik-inwisselweken, waardoor iedereen zijn steentje kan bijdragen aan het recyclingproces en de kringloop daarmee compleet is."

Naast de water gedragen verven zamelt SITA ook oplosmiddelhoudende verven in. Ook deze oude verf wordt nuttig toegepast door het blik te scheiden van de inhoud en deze op te werken tot een secondaire brandstof voor de cementindustrie. Hiermee vervangt het primaire brandstoffen zoals kolen en olie. Oude blikken gaan vervolgens terug naar de metaalindustrie om daar te worden hergebruikt.

advertentie
advertentie