Ambachtelijk schoongemaakte Hollandse Nieuwe

8 juni 2014 om 00:00 Ondernemend

HARDINXVELD-GIESSENDAM - Tijdens de Visspiratiedagen die eind maart in Leusden zijn gehouden heeft Visspecialist Struik behoorlijk van zich doen spreken. Bij de door de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten keuring haring snijden behaalde niet alleen vader Daan een prima score, ook zijn twee zonen, schoondochter en twee medewerkers kregen van de jury een hoge waardering.

Door Ria Scholten

De Visspiratiedagen zijn dé ontmoetingsplek voor alle Nederlandse visspecialisten. ,,Alle nieuwe trends worden gepresenteerd en gedeeld", vertelt zoon Jaap. ,,Het is bovendien erg leuk om met vakgenoten van gedachten te wisselen. Bij de keuring draait het om het ambacht haring schoonmaken in de breedste zin van het woord. De jury geeft niet alleen cijfers, maar maakt de deelnemers ook attent op punten die voor verbetering vatbaar zijn. Met een 8,6, 8,9 (2x), 9,2, 9,4 en zelf een 10 heeft ons team uitstekend gepresteerd. Mijn broer Jelmer is nog maar zestien en ging met de maximale score naar huis. Haring is helemaal zijn ding!"

Op 12 juni begint het haringseizoen. "Vanaf zaterdag 14 juni verkopen wij weer heerlijke Hollandse Nieuwe", laat Jaap weten. "Die dag staan we niet op onze vertrouwde locatie op het Peulenplein, maar op de braderie in de Peulenstraat. Visliefhebbers kunnen onze verkoopwagen dan vinden op de parkeerplaats van de Rabobank. Wie een harinkje wil happen kan terecht bij onze authentieke haringkar. Speciaal voor Vaderdag verkopen we op de braderie dag warme gerookte duurzaam gekweekte paling. De kweker van wie wij de paling betrekken is aangesloten bij de Stichting DUPAN Nederland, die zich sterk maakt voor het handhaven van de palingstand in ons land. Van de opbrengst van de door ons verkochte paling gaat een percentage naar een fonds. Van dit geld worden glasaaltjes gekocht en uitgezet in de schone gebieden in Nederland.

Visspecialist Struik heeft het begrip duurzaamheid hoog in het vaandel staan. ,,Onze kibbeling is gemaakt van duurzaam gevangen MSC gecertificeerde Alaska pollack, een lekkere stevige vis, die heel veel op kabeljauw lijkt", vertelt Jaap. ,,Ook onze Hollandse Nieuwe is MSC gecertificeerd. Daarnaast zijn onze zalm en pangasius voorzien van een ASC keurmerk. Ook de pangasius die wij verkopen wordt in Azië gekweekt, maar wél op een diervriendelijke manier. De kweker krijgt een eerlijke prijs voor de vis. Zodra de vissen groot genoeg zijn om te worden geconsumeerd worden de kweekvijvers leeggehaald. Alle afvalstoffen worden als meststof voor de rijstvelden gebruikt en dan is de cirkel weer rond."

De nieuwe verkoopwagen is op zaterdag te vinden naast de Hoogvliet Supermarkt in de Juliana van Stolbergstraat in Boven-Hardinxveld. Op dinsdagmiddag staat de visspecialist in de Dorpsstraat in Giessenburg, op woensdag de hele dag bij Bas van der Heijden in Hardinxveld-Giessendam en op zaterdagmorgen bij MCD Wim Timmer op het Peulenplein.

advertentie
advertentie