Historische fietsen langs de Giessen

25 juni 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - Een stoet historische fietsen trok zaterdag langs de Giessen. Vertrek- en eindpunt van dit 'Rondje Hoornaar' was Museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam. Deze tocht was ter gelegenheid van de opening van de expositie De Fiets 1862-1962. Op deze expositie gaat het over de geschiedenis van de gewone fiets uit de periode tussen 1862 (toen de eerste 'normale' fiets op de markt kwam) en 1962 (toen het tijdperk van de bijzondere fietsen was aangebroken).

Om half elf vertrokken de 33 in historische kleding gestoken fietsers op eveneens historische fietsen richting Hoornaar. Onderweg werd bij de Helenahoeve de door Albert Heijn in Hardinxveld-Giessendam gesponsorde lunch gebruikt en ook daarna waren er enkele tussenstops, zoals bij de boerderij van mevrouw Van Driel (tegenover de kerk in Hoornaar) en bij Ons Museum in Giessenburg. Vanuit Hoornaar ging het langs de zuidkant van de Giessen weer richting Giessendam, waar alle deelnemers de opening van de expositie bijwoonden.

De stoet trok overal veel bekijks. De deelnemers waarvan de meeste lid zijn van de Historische Rijwielvereniging 'De Oude Fiets', kwamen uit heel Nederland. Er waren enkele zeer oude fietsen bij met zo'n hoog voorwiel, maar ook oude racefietsen en een enkele transportfiets.

Iedereen kan deze zomer de route rijden. Een beschrijving van de route met informatie over wat er onderweg aan bijzonders te zien is, is tijdens de expositie De Fiets 1862-1962 voor € 0,50 te koop in Museum De Koperen Knop, Binnendams 6, 3373 AD Hardinxveld-Giessendam (open dinsdag t/m vrijdag 13.00 tot 17.00 uur en op zaterdag al vanaf 11.00 uur).

advertentie
advertentie