Voormalig inwoner Hardinxveld promoveert

14 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - Oud-dorpsgenoot Wilbert van Iperen heeft onlangs in het Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen zijn proefschrift verdedigd. Van Iperen is sinds 2005 als gemeentepredikant verbonden aan de Protestantse gemeente te Barneveld. Daarvoor was hij vanaf 2000 predikant van de hervormde gemeente te Ommeren.

In zijn onderzoek beschrijft en analyseert de auteur de plaats van het Evangelisch Werkverband binnen de Protestantse Kerk in Nederland. De leiding van deze beweging spreekt haar zorg uit over de toestand van de kerk, die jaarlijks vele leden verliest. Men gelooft dat het anders kan. In de kerk, die in de ogen van de beweging enerzijds te star is en anderzijds theologisch te liberaal, weet men zich door God geroepen te werken aan geestelijke vernieuwing. De wijze waarop men deze roeping gestalte geeft, vindt gedeeltelijk weerklank in de kerk, maar roept ook weerstand op.

De titel van de dissertatie luidt: 'Balanceren in de kerk. Onderzoek naar presentie, profilering en receptie van het Evangelisch Werkverband binnen de Protestantse Kerk in Nederland, 1995-2010' en is uitgegeven door Boekencentrum.

advertentie
advertentie