22 juli 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Wilhelminaviaduct feestelijk geopend

Route open, werkzaamheden nog tot en met september

H'VELD-G'DAM - Tot grote opluchting van velen is het Wilhelminaviaduct in Boven-Hardinxveld vanaf zaterdag heropend. Vijf maanden is de route van de Koningin Wilhelminalaan naar de Parallelweg afgesloten geweest ter vervanging van het viaduct. Rijkswaterstaat, gemeente en aannemer zijn blij met het resultaat. ,,Dit viaduct kan er weer jaren tegenaan.''

Door Annika Both

Uiteindelijk zijn de werkzaamheden veel sneller verlopen dan verwacht, zegt Bianca Janssen, districtsmanager Rijkswaterstaat. ,,De vervanging van het viaduct had veel voeten in de aarde. Zonder hinder was dit namelijk niet mogelijk, maar het is wel met zo min mogelijk gelukt. Zo hebben we een tijdelijke fietsbrug geplaatst, is er af en toe een rijweg op de A15 afgesloten geweest, en hebben we maar een enkele verkeersstop nodig gehad. De uitvoering is erg goed verlopen.'' De enige onvolkomenheden waren volgens het team van RWS, gemeente en aannemer, een beschadigde elektriciteitskabel en een korte discussie met het Waterschap over de aansluiting van het fietspad langs de Kanaaldijk.

Het oude Wilhelminaviaduct stamde uit het jaar 1961. Janssen legt uit dat de vervanging hoognodig was vanwege de leeftijd van het viaduct. ,,Het voldeed niet meer aan de eisen van de tijd.'' Zo was het oorspronkelijke bouwwerk veel te laag; het nieuwe viaduct heeft een onderdoorrijhoogte van 4,6 meter, ongeveer een halve meter hoger dan het oude. Dat het oude viaduct nog in redelijke staat verkeerde na de vele aanrijdingen van te hoge (vracht)wagens, was enkel te danken aan de ouderwets stevige stalen constructie. Ook beschikt het nieuwe viaduct over een enkele middenpijler, waar het oude er drie had. ,,Bij een eventuele verbreding van de A15 vormt dit viaduct dus geen belemmering.'' Tegelijkertijd met de werkzaamheden van RWS knapte de gemeente het hekwerk van de Huibjesbrug op en werd de aansluiting van het wegdek van het viaduct op de Parallelweg voltooid.

De opening moet men overigens niet verwarren met 'het klaar zijn' van het viaduct. Er worden namelijk nog diverse werkzaamheden uitgevoerd tot en met september, vertelt Ilja Thonjauser, projectcoördinator van aannemer Van Hattum en Blankevoort. Denk maar aan het opruimen van de benodigdheden voor de tijdelijke fietsbrug (die vrijdagnacht werd weggehaald), het afmaken van het grondwerk (zoals de taluds), het herstellen van de bestrating, het weghalen van de tijdelijke geleiderails, het verwijderen van de calamiteitenroute en het aanbrengen van beplanting.

Foto-onderschrift:

Het viaduct werd zaterdagochtend feestelijk geopend. In het rood Bianca Janssen van Rijkswaterstaat, in het blauw Dick Egas, projectdirecteur bij aannemer Van Hattum en Blankevoort.

advertentie
advertentie