Nijpend tekort aan scheepsbouwers

5 augustus 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

SLIEDRECHT/GORINCHEM - De Nederlandse scheepsbouw heeft grote moeite geschikt personeel te vinden. Bijna alle scheepsbouwers staan te springen om werknemers en moeten vaak noodgedwongen mensen aantrekken uit het buitenland. Peter Zoeteman van brancheorganisatie Netherlands Maritime Technology sprak deze week zijn zorgen daarover uit in De Telegraaf.

,,Het gevaar dreigt dat deze ondernemingen Nederland zullen verlaten en dat is een flinke aderlating voor onze economie", zegt Zoeteman.

Een rondgang langs de grootste scheepswerven in de regio Alblasserwaard leert dat zij inderdaad tientallen vacatures hebben openstaan. IHC zoekt 83 werknemers, waarvan 20 voor de werf in Sliedrecht, 9 in Hardinxveld en 32 in Kinderdijk. Damen heeft 75 vacatures in Nederland, waarvan 48 in Gorinchem. Ook Boskalis en Van Oord hebben tientallen vacatures in te vullen.

,,En daarbij gaat het om zowel laag- als hoogopgeleid personeel'', zegt HR-directeur Arold de Vries van Damen Shipyards. Hij zegt er niet aan te ontkomen om te werven in landen zoals Polen en Roemenië, tot grote ergernis van vakbond FNV Bouw.

IHC wilde voor Het Kompas geen reactie geven. ,,Ik zeg alleen dat ik mij kan aansluiten bij de woorden van Arold de Vries. Onze situatie is niet anders", aldus HR-manager Pim Huizing van IHC.

Volgens Olivier Marcus, verantwoordelijk voor de PR bij Damen, gaat het voor wat betreft de vacatures in Gorinchem vooral om gekwalificeerd personeel. ,,Wij zoeken mensen in de engineering, de logistiek. Mensen die ontwerpen kunnen maken die vervolgens in het buitenland gebouwd kunnen worden", licht hij toe. Dit hoger opgeleide personeel is er wel, maar het is een kleine vijver waaruit veel scheepsbouwers vissen. ,,Er is een tijd geweest dat te weinig Nederlandse studenten voor deze technische opleidingen kozen. Het was niet sexy genoeg, geheel onterecht overigens. Er liggen gigantisch mooie uitdagingen in onze branche. Gelukkig zien steeds meer jongeren dat in en zijn de opleidingen nu goed gevuld. Maar voorlopig zitten we nog met een nijpend tekort."

advertentie
advertentie