INGEZONDEN: Het schokkende verhaal achter Estro Kinderopvang

25 augustus 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - Begin juli is Estro kinderopvang failliet gegaan, direct gevolgd door een doorstart. Dit betreft ook vestigingen in deze regio waaronder Kadoze Kaduize en de Speelweide in Hardinxveld-Giessendam.

Dankzij de landelijke media wordt iedere dag meer duidelijk wat voor een dubieus spel is gespeeld door de top van Estro. Een kleine reconstructie: Estro was het grootste kinderopvang bedrijf van Nederland en had 360 vestigingen.

Een aantal maanden geleden werd in het diepste geheim een plan gemaakt voor een faillissement direct gevolgd door een doorstart. Op die manier was men in één klap van de schuldenlast af, een doorstart met de 250 meest rendabele vestigingen en men was ook nog eens zonder enig probleem van 1000 medewerkers af. Er waren echter een paar probleempjes, de rechtbank in Amersfoort waar Estro statutair gevestigd was wilde niet meewerken aan dit dubieuze spel. Estro werd daarom een paar maanden geleden in allerijl verhuisd naar Amsterdam waar de rechtbank iets minder kieskeurig was. Curator Mr. Jongepier werd aangesteld als stille bewindvoerder en die gaf uiteindelijk zijn goedkeuring aan een constructie waarbij de investeringsmaatschappij achter Estro de 250 goed draaiende vestigingen voor een bedrag van 6 miljoen euro uit het faillissement kon kopen, alhoewel kopen, die prijs komt neer op € 24.000,00 per vestiging en dit is meer weggeven. De curator heeft in zijn rapport toegegeven dat andere kinderopvang organisaties niet serieus mee hebben kunnen bieden.

Estro heeft dus de deal met zichzelf gesloten, koper en verkoper waren dezelfde partij. Het plan was perfect uitgewerkt, de salarissen over juni werden zonder problemen uitbetaald, niemand had iets in de gaten. Een faillissement begin juli op de eerste dag van het zomerreces van de Tweede Kamer. Tevens zijn in die periode de redacties van de media onderbemand, dus men had er op gerekend dat na de vakantie alles was overgewaaid. Gelukkig is dat niet helemaal gelukt, zo werd het afgelopen weekend nog door de landelijke media het volgende bekend gemaakt: "Terwijl duizend ontslagen Estro-medewerkers een ontslagvergoeding mislopen, kregen twee bestuursleden vlak voor het faillissement een bonus uitgekeerd. Financieel directeur Kris Geysels kreeg ruim 33.000 euro. Bestuursvoorzitter Jean-Pierre Bienfait kreeg 41.000 euro en later nog eens 25.000 euro." De laatste bonussen werden notabene uitgekeerd in de maand juni vlak voor het faillissement. Inmiddels zijn er ook door de Tweede Kamer vier brieven gestuurd aan de Minister, welke op korte termijn beantwoord moeten worden.

Voor de vestigingen in Hardinxveld Giessendam betekende het faillissement sluiting van "De Speelweide" met als gevolg ontslag voor bijna alle medewerkers en ontslag voor met name wat oudere medewerkers van Kadoze Kaduize. Ikzelf ben 55 jaar en vervangen door een jonge collega met een 0-uren contract, dit ondanks stevige protesten van ouders en oudercommissie. Langzamerhand wordt steeds meer duidelijk dat men bij Estro annex Smallsteps kinderen en leidsters als producten ziet, waar men naar believen mee kan handelen. Er gloort echter hoop voor alle ontslagen medewerkers. AbvaKabo FNV heeft de afgelopen weken de juridische mogelijkheden onderzicht om het faillissement aan te vechten en ziet voldoende mogelijkheden om dat ook daadwerkelijk te gaan doen. AbvaKabo FNV stelt namelijk dat dit zorgvuldig en langdurig voorbereide "pre-pack faillissement" gezien moet worden als een "overname van onderneming" waarbij men ook alle personeel met rechten en plichten moet overnemen. Indien de rechter dit eens is met de FNV worden alle ontslagen teruggedraaid. Indien hierdoor Smallsteps weer failliet zou gaan kan het op een eerlijke manier door één of meerdere andere geïnteresseerden worden overgenomen. Uit het eerste rapport van de curator bleek namelijk dat die geen reële kans hebben gehad.

Misschien worden kinderen dan weer als kinderen gezien en personeel als mensen. Juist het belang van kinderen is door de top van Estro kompleet uit het oog verloren, geld en persoonlijk gewin lijkt de enige drijfveer te zijn.

Tevens is het zo als dit soort "pre-pack faillissementen" ongestraft plaats kan vinden dan is het eind zoek, reorganiseren is dan niet meer nodig, een pre-pack faillissement is namelijk veel goedkoper en makkelijker.

Margriet Versluis, (Voormalig medewerkster Kadoze Kaduize) uit Sliedrecht

advertentie
advertentie