HKC verliest punt aan Excelsior

21 september 2014 om 00:00 Sport

Afgelopen zaterdag stond voor HKC de interessante krachtmeting met koploper Excelsior op het programma en deze wedstrijd zou meer duidelijkheid moeten gaan geven over waar HKC nu precies staat in de eerste klasse. Vooraf was HKC gewaarschuwd voor de enorme fysieke kracht van de Delftenaren, waarbij met name de lengte van het herenkwartet een belangrijk wapen is.

HKC opende wel de score, maar moest toen toezien dat Excelsior het initiatief naar zich toe trok en een belangrijk deel van de eerste helft de bovenliggende partij bleef. De gasten speelden slimmer en wisten de Hardinxvelders in de korfzone diverse keren te verschalken en konden gestaag uitlopen naar een 3-6 voorsprong. In de loop van het eerste bedrijf kreeg HKC meer vat op het spel en werd duidelijk dat HKC er conditioneel voor stond. Met roulatiespel zette de BMN-ploeg de tegenstander onder druk en wist de tegenstander tot op één punt te naderen: 6-7 bij rust.

In de tweede helft was in eerste instantie sprake van een gelijk opgaande partij, maar al snel ging HKC verder met waarmee het in de eerste helft geëindigd was: met gevarieerd spel de tegenstander onder druk zetten. Voor het talrijke publiek ontspon zich een aantrekkelijk schouwspel en HKC wist nu steeds een voorsprong te nemen. Halverwege de tweede helft plaatste HKC een offensief waarop Excelsior het antwoord schuldig moest blijven. Haarscherp werden goed opgezette aanvallen afgerond, waarbij de goals over vele spelers verdeeld werden. Excelsior kon slechts toezien en met nog een kleine tien minuten te spelen stond er een eclatante 15-9 voorsprong voor HKC op het scorebord. Excelsior leek op een aangeslagen bokser die weerloos in de touwen hing, maar het tegendeel bleek waar. De koploper richtte zich op, speelde een alles of niets spelletje, posteerde de lange mannen onder de korf en de Delftse dames werden ineens meedogenloos in de afronding. De rollen waren ineens omgedraaid en HKC stond erbij en keek ernaar. In plaats van het spelen van lange aanvallen werd te snel naar de afronding gezocht en Excelsior profiteerde hiervan door in te lopen naar 15-14. In de ultieme fase van het duel slaagden de gasten erin, tot ontzetting van Hardinxveld en tot grote vreugde van Delft, de score toch nog gelijk te trekken: 16-16.

Een gelijkspel tegen de koploper kan betekenen dat er een punt is gewonnen, maar afgelopen zaterdag heerste er bij HKC nadrukkelijk het gevoel dat er een punt was verloren.