HKC klimt door overwinning naar 2e plaats

28 september 2014 om 00:00 Sport

Door een 18-19 overwinning bij Pernix 1 uit Leiden is HKC opgeklommen naar de 2e plaats in de 1e klasse F. Koploper Excelsior moest haar meerder erkennen in RWA waardoor zowel HKC als Sparta(N) over de ploeg uit Delft heen wipte.

HKC startte voor de 5e maal op rij in dezelfde vertrouwde basisopstelling. Na een gelijk opgaand begin was het Pernix wat als eerste het initiatief naar zich toe trok en een gaatje sloeg van 3 doelpunten. De BMN-formatie had in deze fase van de wedstrijd moeite met de fysiek sterke tegenstander en moest alle zeilen bij zetten om niet al vroeg op een ruimere achterstand gezet te worden. Pernix verzuimde echter door te zetten en HKC wist aanvallend meer en meer in haar eigen spel te komen. Aan het einde van de 1e helft liet HKC dit ook in de score zien en kon coach Peter van Houwelingen met zijn ploeg met een 6-8 voorsprong de kleedkamer opzoeken.

Waar het initiatief in het grootste deel van de 1e helft bij Pernix lag waren de verhoudingen in het begin van de 2e helft in het voordeel van HKC. Aanvallend waren de taken in de rust duidelijk besproken en ook verdedigend had HKC de controle over de tegenstander. Pernix gaf zich echter niet zomaar gewonnen en zocht het randje op om weer terug te komen in de wedstrijd. De ploeg uit Leiden wist zich gesteund door het publiek terug te knokken en schoot zo'n kwartier voor tijd de gelijkmaker op het scorebord. Er ontspon zich een spannende slotfase van dit duel waarin Menno Bakker werd gebracht voor Emiel Deventer en later ook Mariëlle de Waal voor Esther Bot. Zij bracht met haar lengte aanvallend meer rust en wist in haar vak vele rebounds te pakken. HKC liet zien van eerdere slotfasen in deze competitie te hebben geleerd en speelde geduldig en volgde de aanwijzingen van de actief coachende van Houwelingen op. Steeds was het HKC wat de voorsprong pakte en Pernix tot achtervolgen dwong. Door middel van een resoluut benutte vrije bal was het Menno Bakker die in de laatste minuut het 19e doelpunt voor HKC binnenschoot en zo de overwinning veilig stelde.

HKC 2 speelde voorafgaand tegen Pernix 2. HKC had tot dusver 1 verliespunt opgelopen en Pernix 2 had al haar wedstrijden in winst om weten te zetten. Een ware topper in deze klasse dus. Maar het was louter HKC wat de klok sloeg. Bij rust werd een tussenstand van 2-12 genoteerd. HKC 2 speelde de wedstrijd soeverein uit wat resulteerde in een 10-21 overwinning en de koppositie voor de ploeg van trainer/coach Robert Bras.