Afbeelding
Archief BDUmedia

College: 'Ons huishoudboekje is nog op orde'

7 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - Het college van burgemeester en wethouders heeft de programmabegroting voor 2015-2018 aangeboden aan de gemeenteraad. ,,Door het nemen van bezuinigingen en ombuigingsbesluiten zijn we in staat om een sluitende begroting aan te bieden. Mede daardoor is ons huishoudboekje nog op orde en zijn we ook in 2015 in staat om investeringen in voorzieningen te realiseren. Wel blijven voor een uitdaging staan om de ombuigingsbesluiten daadwerkelijk te realiseren en ook bevatten de decentralisaties financieel nog onzekerheden", aldus wethouder Theo Boerman (Financiën). De gemeenteraad spreekt zich op donderdag 6 november uit over de begroting.

Op de korte termijn staat het ontwikkelen van hondenbeleid op de agenda. Het doel is de uitlaatmogelijkheden voor honden te verruimen en de overlast door achtergelaten uitwerpselen te minimaliseren. Dit gebeurt in samenspraak met de inwoners van Hardinxveld-Giessendam. Een ander speerpunt in de begroting is de haven. Er is behoefte aan ruimte voor bedrijvigheid aan het water, en daarom staat de ontwikkeling van de gemeentehaven op de planning. Het college is content met de vorderingen ten aanzien van de Regenboogschool, in combinatie met een sportvoorziening. Als alles naar verwachting loopt, kan de nieuwe school begin 2016 in gebruik worden genomen. "Ik ben verheugd dat we een sluitende begroting kunnen aanbieden, waarin ook ruimte is voor voornemens. Dit is het resultaat van eerder ingezette ombuigingsbesluiten", licht Theo Boerman namens het college toe.

Een belangrijke plaats in de begroting krijgt ook het sociaal domein; dit betreft jeugdhulp, werk, inkomen en zorg. In financiële zin houdt het college rekening met het feit dat de kosten de nieuwe inkomsten niet mogen overschrijden. Hierin zitten voor de komende jaren nog de nodige onzekerheden. De voorbereidingen voor de uitvoering van nieuwe gemeentelijke taken in dit sociaal domein ('de drie decentralisaties') zijn in volle gang. Begin oktober ontvingen de inwoners van Hardinxveld-Giessendam een speciale krant over de aanstaande veranderingen.

Najaarsnota 2014

Het college heeft ook de najaarsnota van 2014 aangeboden aan de gemeenteraad. De najaarsnota is een tussentijdse rapportage die laat zien hoe het gaat met de beleidsvoornemens en budgetten uit de lopende begroting. Ten opzichte van de perspectiefnota 2014-2018 stijgt het begrotingssaldo van € 161.105 positief naar € 200.068 positief. De definitieve besluitvorming over de begroting vindt plaats tijdens de raadsvergadering van donderdag 6 november 2014. Deze vergadering begint om 19.30 uur, vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis en is openbaar. De week ervoor (30 oktober) wordt de najaarsnota behandeld.

advertentie
advertentie