Afbeelding
Servanda/Leergeld

Gelijke kansen voor alle kinderen door Stichting Leergeld en Servanda Sociaal Werk

23 mei 2021 om 11:34 Maatschappelijk

HARDINXVELD-GIESSENDAM Stichting Leergeld en Servanda Sociaal Werk vinden het belangrijk dat alle kinderen meedoen in de maatschappij. Voor kinderen tot en 17 jaar kan bijvoorbeeld een bijdrage voor de kosten van de sportclub, muziekles, zwemles of het lidmaatschap van een vereniging worden verkregen, zodat sporten mogelijk is voor alle kinderen tot en met 17 jaar. Vaak zijn deze regelingen ingewikkeld of niet bekend terwijl veel kinderen om financiële redenen niet mee kunnen doen wat uitsluiting tot gevolg kan hebben.

Veel kinderen in de Drechtsteden kunnen om financiële redenen niet meedoen aan activiteiten die voor hun leeftijdsgenoten heel normaal zijn. Leergeld zet zich in om het voor alle schoolgaande kinderen van 4 tot en met 17 jaar mogelijk te maken dat zij erbij horen en mee kunnen doen, dat ze meegaan op schoolreis, kunnen sporten en bijvoorbeeld muziekles krijgen en ze een fiets of laptop kunnen kopen die nodig is voor school. Leergeld en Servanda Sociaal Werk wil dat er voor alle kinderen gelijke kansen zijn, zeker voor de kinderen waar het thuis financieel minder gaat. Gezinnen die Leergeld om ondersteuning willen vragen, melden zich aan via www.leergelddrechtsteden.nl. Vervolgens krijgen zij thuis bezoek van een intermediair om samen te kijken of zij in aanmerking komen voor een bijdrage. Alle gezinnen met een inkomen tot 140% van het wettelijk minimum komen in aanmerking.

Stichting Leergeld Drechtsteden betaalt geen geld uit, maar regelt de betaling direct met de betreffende sportclub, muziekschool of vereniging. Voor andere aanvragen dient men een factuur te overleggen. Het gezin moet wel zelf de aanvraag starten. Wanneer dit te ingewikkeld is, biedt Servanda Sociaal Werk ondersteuning bij de aanvraag. Uit onderzoek naar armoederegelingen blijkt dat er onvoldoende gebruik wordt gemaakt van dit soort regelingen, zij zijn vaak te onbekend en te ingewikkeld om aan te vragen. Men weet niet wat er allemaal mogelijk is voor hun kinderen. Niet mee kunnen doen omdat ouders onvoldoende geld hebben heeft impact op kinderen.

De Thuisadministratie en Sociaal Juridische Dienstverlening van Servanda Sociaal Werk die inwoners uit Hardinxveld-Giessendam ondersteuning biedt op het gebied van financiën, administratie en/of juridische zaken komt dit dagelijks tegen. Als er ouders bij ons op afspraak komen in verband met achterstanden en/of schulden komen vaak ook de kinderen tekort. Kinderen kunnen bijvoorbeeld niet op schoolreis of de wekelijkse boodschappen zijn niet voldoende omdat de ouders er geen geld voor hebben, dit heeft effect op de kinderen. Gezinnen met een minimum inkomen of de groep werkende armen neemt vooral toe in deze (Corona)tijd.

LAAG INKOMEN Ouders of verzorgers van deze kinderen kunnen een beroep doen op de vergoedingen van Stichting Leergeld indien zij bepaalde activiteiten voor hun kinderen niet kunnen betalen en een aantoonbaar inkomen hebben dat beneden 140% van het bijstandsniveau ligt. Spaargeld en ander vermogen blijft tot een bepaalde grens buiten beschouwing. De precieze bedragen staan in de folder Inkomens en vermogensgrenzen.

Info: Stichting Leergeld, 078 - 612 31 19 of neem contact op met Servanda Sociaal Werk voor ondersteuning bij de aanvraag, www.servanda.nl, 0184-612771.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie