Afbeelding
Jaap van Rijn/KlusVisie

Gun jezelf professionele zaagkwaliteit

Klussen & Vrije tijd

H’VELD-G’DAM Ben je op zoek naar een betaalbare en toch professionele zaagtafel? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van de Metabo TS 254 M. Deze machine biedt zowel kwaliteit en zaagcomfort als een scherpe prijs, zo ervaart KlusVisie tijdens een test.

De serienaam TS 254 verwijst naar het 245 mm-zaagblad. Dit blad biedt een zaagcapaciteit van 80 mm en 43 mm (45 graden), wat genoeg is voor de meeste zaagklussen. De Metabo beschikt voor een relatief lichte 1500 watt-motor. De testvraag is: presteert deze machine niet alleen met plaatwerk, maar ook met houtsoorten als eiken, beuken en meranti?

TRAPLOOS We sluiten de machine aan op de stofzuiger en gaan afkorten, verstek zagen en langszagen met het 2,5 mm brede zaagblad. De zaaghoogte is traploos instelbaar. Ook in verstek zetten met het draaiwiel gaat snel. We trappen af met een stuk beuken die als boter door de zaag gaat. Dan volgen in een stevig tempo de volgende klussen: een strip zagen van een eiken deel en een balk. Daarna gaat een plaat door de zaag. Dankzij het nieuwe zaagblad produceert de machine schone snedes. 

Dit artikel is een samenwerking met onze mediapartner KlusVisie. Meer van dit soort artikelen zijn te lezen op onze website in de rubriek Mijn Leven/Klussen & Vrije tijd.

MERANTI De zaagbreedte is met de schaalverdeling bij de parallelbegeleider dankzij de fijnafstelling nauwkeurig te regelen. De dubbele klem en snelbevestiging houden de geleider stevig op zijn plek. De maximale zaagbreedte met de parallelgeleider bedraagt 520 mm. En de maximale materiaalbreedte met de haakgeleider is 195 mm.

Als toetje gaat nog een plank door de machine en zagen we een meranti-balk en een lat in verstek. Ook dit hout weet de zaagmachine snel te verwerken. En dankzij het zonder gereedschap verzinkbare spouwmes kunnen we halfhoutverbindingen zagen. 

DRIE SECONDEN Ook met de veiligheid zit het goed. De belofte: de motorrem laat het zaagblad binnen drie seconden stoppen. Dat klopt, de machine blijft er royaal onder. Na de test is duidelijk dat Metabo met de TS 254 M een goed presterende zaagtafel biedt voor zowel de professional als de doe-het-zelver die regelmatig met hout aan de slag gaat. De bonus: de opvallend sympathieke adviesprijs van 369 euro exclusief btw. Daar krijg je een 24,4 kilogram wegende zaag voor die met 4200 toeren per minuut de klus klaart. 

door Jaap van Rijn

KlusVisie.nl biedt actualiteit voor iedereen die geïnteresseerd is in klussen en onderhoudswerk. De rubriek Klussen biedt klustips, nieuws over klussen en nog veel meer. De rubriek Materiaal & Gereedschap toont interessante nieuwe klusproducten en overige noviteiten.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie