Vrijwilliger bij de Hospice: 'Je wordt er rijk van'

Lokaal nieuws

GORINCHEM - Ze is bang dat mensen het verkeerd opvatten, maar iedereen die Anneke van den Dool, vrijwilliger bij Hospice-VTZ Gorinchem, ontmoet, weet hoe oprecht en eerlijk ze is en dat de volgende zin niets meer is dan pure liefde; ,,Je krijgt zoveel terug van de gasten, het zijn allemaal cadeautjes die je krijgt." Daarmee doelt ze op momenten zoals vanochtend toen ze samen met een gast dubbel van het lachen lag door diens gevatte opmerking. Stichting Hospice is op zoek naar meer vrijwilligers die zowel in thuissituatie als in de Hospice terminaal zieken willen ondersteunen.

Door Nadine Klinkenberg

,,Als je empathie voor andere mensen hebt, dan kan je hier vrijwilliger worden. Het is niet zwaar. Je geeft een stukje aandacht aan mensen die in de laatste fase van hun leven zijn. Je moet er gewoon zijn. Je begint op de drempel en de gast laat zelf wel weten wanneer je binnen mag komen", legt Anneke uit.

Al veertien jaar, vanaf de opening in september 2000, is Anneke vrijwilliger bij Hospice Gorinchem. Elke dinsdag is ze te vinden in het 'bijna-thuis huis' aan de Haarstraat 29. ,,Ik werk fulltime in de zorg met onregelmatige diensten, maar elke dinsdag ben ik hier. Dan is het mijn vrije dag. Mijn Hospice dag. Als ik hier ben, dan ben ik echt hier en sluit ik het hectische leven buiten. Maar hetzelfde doe ik als ik hier wegga."

Vrijwilliger

De vrijwilligers staan geheel in dienst van de gasten en hun mantelzorgers. Wat zijn hun wensen? Vrijwilligers zorgen voor de maaltijden, het schoonhouden van de kamers en zijn er voor de stervenden als zij hen nodig hebben. Voor een gesprekje, een luisterend oor en soms is er gewoon zijn al genoeg. ,,We hebben optimaal oog voor onze gasten. Zij geven wel aan wat ze van je willen of juist niet. In de training die elke vrijwilliger krijgt aangeboden wordt dit ook uitgebreid behandeld."

Anneke doelt op de training van acht dagdelen en de daarop volgende stage. Daarin komen onderwerpen als communicatie, omgaan met pijn, ethische vraagstukken, praktische verzorging en rouwverwerking aan bod. ,,Je hebt geen achtergrond nodig in de verzorging. Daar is de wijkverpleging voor. Je bent echt een vrijwilliger wiens belangrijkste taak is de wensen van de gasten te vervullen. Dat zijn vaak eenvoudige wensen, zoals hoe ze genoemd willen worden. Bij de voornaam of toch liever mevrouw of meneer. Of laatst had een mevrouw ontzettende zin in een taartje 's ochtends. Prima, dan regelen we dat. Ook voor de naasten kan je vaak iets betekenen. Het zijn maar kleine dingen, maar wat je er voor terug krijgt… Daar word je nooit slechter van. Ik leer iedere keer weer wat. Je wordt er rijk van, zonder euro's."

Voor meer informatie en contactgegevens: www.hospice-gorinchem.nl of 0183-406047.

advertentie