Ruim 2000 kilo woekerende waterplant verwijderd uit de Buiten-Giessen

4 november 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

H'VELD-G'DAM - De werkzaamheden in verband met de verwijdering van de waterplant de Cabomba in de Buiten-Giessen en de Vaarsloot in Hardinxveld-Giessendam door Waterschap Rivierenland zijn inmiddels afgerond. Er is ruim 2000 kilo verwijderd. In het voorjaar gaat het waterschap inventariseren of zij er in zijn geslaagd om de situatie beheersbaar te maken. Zodra het warmer weer wordt gaat deze plant normaliter groeien en kan het waterschap dus zien in hoeverre hij nog terugkomt.

De bestrijding bestond uit twee delen. Daar waar veel planten stonden, werd door middel van een boot met een hoge drukspuit de planten bij de wortel los geblazen. Op plaatsen waar enkele exemplaren stonden zijn de planten bij de wortel met de hand verwijderd door duikers.

Sinds 2010 groeit de exotische waterplant Cabomba (waterwaaier) in de Vaarsloot in Hardinxveld-Giessendam. Deze ongewenste en hardnekkige waterplant veroorzaakt daar al een aantal jaren overlast. Deze exoot is ongewenst omdat hij zich snel en massaal verspreid. De waterkwaliteit vermindert hierdoor en de plant hindert de pleziervaart. Sinds dit jaar komt de plant ook voor in de Buiten-Giessen en was verwijdering noodzakelijk.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie