zaaddozen van de Brede wespeorchis
zaaddozen van de Brede wespeorchis Bram van Vliet

Stoepplantjes in de Westwijk

Lokaal Deel je nieuws

Stoepplantjes in de Westwijk

Bij een onderzoek naar de aanwezigheid van onkruid op de trottoirs en aan boomvoeten in de Westwijk werden half oktober 72 verschillende soorten aangetroffen. Enkele ervan waren ontsnapte tuinplanten, zoals Akelei, Kruipklokje en Stokroos.

Door de klimaatopwarming rukken sommige soorten op naar het noorden, dat geldt voor soorten als Kransgras, Straatwolfsmelk, Naaldaar en Vingergras, die allen in de voegen van de tegels gevonden werden

Aan een boomvoet werd ook de Brede wespeorchis gevonden, een orchidee die zich in perkjes van de gemeente thuis voelt. Hij was al uitgebloeid.

Dat er 72 soorten gevonden werden wijst er op dat de stoepen en straten waarde hebben voor de biodiversiteit. (Dat zouden er nog meer kunnen zijn, want heel wat planten zijn zo laat in het jaar al verdwenen.) De straat biedt niet aan plantjes ruimte, maar tegelijkertijd ook aan allerlei beestjes die van de plantjes profiteren.

Er zullen vast wel mensen zijn die al die stoepplantjes maar rommelig vinden. Probeer er eens met andere ogen naar te kijken: hoe zo’n plantje weet te overleven op zo’n stenige, droge plaats, bewonderingswaardig! En hoe steriel zou de omgeving er uit zien als er helemaal geen groen staat.

Straatwolfsmelk
advertentie
advertentie