Lezing over rouw bij Orchis Uitvaartzorg

9 september 2014 om 00:00 Ondernemend

SLIEDRECHT - In het uitvaartcentrum van Orchis aan de Molendijk 69 verzorgt Marinus van den Berg op vrijdag 3 oktober een lezing met als titel 'Rouwen in de tijd'. De auteur gaf zijn gelijknamige boek de ondertitel 'Een zoektocht in het landschap van afscheid en verlies' mee en gaat uitgebreid op dit thema in. Er is ruimschoots gelegenheid tot het stellen van vragen. De voordracht begint om 19.30 uur.

Door Ria Scholten

,,De lezing is bestemd voor mensen die rouwen om het verlies van een dierbare, maar ook voor hen die rouwenden beter willen leren begrijpen en ondersteunen", vertelt uitvaartleidster Thea de Jong. "Tijdens de avond wordt stilgestaan bij een aantal vragen rond het afscheid. Wat is rouwen? Wat is rouwen in de tijd? Over welke tijd en wiens tijd spreken we? Wat is er te zeggen over de rouwduur? Wat blijft en wat wordt er anders?"

Marinus van den Berg heeft al tientallen succesvolle boeken geschreven en is een veelgevraagd spreker. De stelling dat je het omgaan met de dood niet moet wegstoppen is als een rode draad in zijn werk aanwezig. Door met elkaar te praten kun je leren op een menselijke manier om te gaan met een afscheid", beaamt Thea. ,,Mensen die een dierbare verliezen komen terecht in een wereld die zij niet kennen, de Terra Incognita. Zij moeten hard werken om zichzelf te herpakken en uitvinden wie zij nu kunnen en willen zijn. Hierbij komt ook de vraag aan de orde welke invloed het verlies op de verhouding met de mensen in de directe omgeving heeft. Bijvoorbeeld, iemand verliest zijn enige zus. Hij is nu geen broer meer. Maar ook de verhouding met zijn ouders verandert, want hij is nu enig kind. De verhouding kan hierdoor hechter worden, maar ook losser en minder beladen."

,,Hoe lang is het nu geleden? Wie rouwt wordt regelmatig met deze vraag geconfronteerd. Rouw mag van de omgeving niet te lang duren. We leven in een tijd van haast, terwijl voor iemand die een naaste heeft verloren de tijd juist stil staat. Een luisterend oor doet meer dan vaak goed bedoelde adviezen en oplossingen."

Het boek van Marinus van den Berg is op de avond verkrijgbaar en kost 23,90 euro. De auteur beschrijft hierin het landschap van rouw. Tussen de hoofdstukken bevinden zich intermezzo's en teksten om even bij stil te staan. Vaak mooie gedichten of bespiegelingen over bijvoorbeeld boosheid, schuldgevoelens of eenzaamheid. Achterin het boek zijn vijf teksten opgenomen die gebruikt kunnen worden bij herdenkingsbijeenkomsten. Iedereen is van harte welkom om de lezing bij te wonen. De toegang is vrij. Belangstellenden kunnen zich bij voorkeur via e-mail (info@orchisuitvaartzorg.nl) opgeven.

Met ingang van maandag 6 oktober houdt Thea de Jong maandelijks een (gratis) spreekuur in het uitvaartcentrum. Mensen kunnen binnenlopen met vragen als 'ben ik voldoende verzekerd' en 'hoeveel kost een uitvaart' of vragen over bijzondere wensen, maar ook informatie krijgen over grafrechten en monumenten. Er is ook gelegenheid om een kijkje in het rouwcentrum te nemen.

Foto-onderschrift: Orchis Uitvaartzorg breidt het dienstenpakket uit met een maandelijks spreekuur.

advertentie
advertentie