Onderdeel van de expositie
Onderdeel van de expositie museum De Koperen Knop

EXPOSITIE WINTER.FEEST VAN START

26 november 2022 om 10:32 Overig Deel je nieuws

In Museum De Koperen Knop start op 26 november al weer de laatste expositie van 2022. Een expositie die in het teken staat van licht en donker. Twee elementen die ooit een grote rol speelden in de donkere dagen. Om zich daartegen te wapenen vierden onze voorouders tal van feesten. Een vijftal van deze feesten is uitgelicht op de expositie. Het gaat daarbij vooral om de gezelligheid en de huiselijkheid van de laatste en de eerste maand van het jaar.

FEESTEN UITGELICHT 

De winterfeesten van weleer waren verschillend van oorsprong, maar hadden allemaal iets met donker en licht. De sombere werkelijkheid werd verdrongen door het verlangen naar hoop en verwachting, naar het nieuw licht. Onze verre voorouders zagen in de duisternis angst en bedreiging. De zonnewende, de terugkeer van de zon, was aanleiding voor grootse feesten. Dat moest worden gevierd. Alle feesten waren tussen Allerheiligen (2 november) en Lichtmis (1 februari). 

DE FEESTEN

Op de expositie is een selectie te zien van de volgende vijf feesten:

Sint Maarten: 11 november: bedelfeest voor de armen - kinderen gaan de deuren langs voor snoep.Santa Lucia: 13 december: Begin van de kersttijd in noordelijke streken - kinderen met kaarsenkroon brengen eten.Midwinter: 21 december: de zonnewende – eindigend in de nacht wanneer de dagen weer langer worden.Kerstmis: 25 december: geboorte van Jezus. Verving na de Reformatie de midwinterfeesten.Oud & Nieuw: de nacht van 31 december naar 1 januari: de jaarwisseling van oudejaarsavond naar nieuwjaarsdag.

EXTRA ACTIVITEITEN

Rond de expositie komen ook extra activiteiten. Op 17 december is er een winterwandeling met de roep van de Midwinterhoorn. Op 14 december 2022 bent u welkom voor workshops, ’s middags maken de kids een kerststukje en ‘s avond beschilderen de volwassenen een Dalarna-paardje. Op 14 januari is er een winterwandeling met onderweg een verhaal. Voor alle extra activiteiten kunt u zich vooraf opgeven. Kijk voor meer informatie op de website www.koperenknop.nl. 

MUSEUM 

De expositie begint op 26 november 2022 en kan worden bezocht tot en met 28 januari 2023. Museum De Koperen Knop (Binnendams 6, 3373 AD  Hardinxveld-Giessendam) is open van dinsdag t/m vrijdag 13.00-17.00 uur en op zaterdag 11.00-17.00 uur. En als extra dit jaar ook op Tweede Kerstdag, maandag 26 december 2022, 13.00-17.00 uur. Voor informatie: www.koperenknop.nl. Het museum heeft onder meer een grote museumtuin en een royale ontvangstruimte. Groepsbezoek en het gebruik van het museum als vergaderlocatie of cursusruimte kan ook op andere tijden. Voor vragen kunt u mailen naar koperenknop@koperenknop.nl of bellen met 0184-611366. Laat u verrassen en kom naar Museum De Koperen Knop!  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie