De 14-jarige Bart van Soest luisterde zijn debuut op met een royale remise tegen een geroutineerde ereklasser
De 14-jarige Bart van Soest luisterde zijn debuut op met een royale remise tegen een geroutineerde ereklasser Piet Trapman

Debutant steelt de damshow

27 november 2022 om 12:08 Overig Deel je nieuws

Het zat De Waarddammers ook in de zesde wedstrijd van het seizoen niet mee. Met drie invallers in de gelederen verloor de ploeg van captain Wim Kalis zaterdag met 14-6 van DEZ Westerhaar. Rik Verboon damde zich naar een vrijwel gewonnen positie, maar een lichtzinnigheidje in het late middenspel - iets wat je je op dit niveau niet kunt veroorloven - werd door zijn tegenstander vakkundig afgestraft. De overige nullen kwamen op naam van Peter de Hek en de te elfder ure opgeroepen Kees Brandwijk.

De overige 7 partijen kenden een boeiend verloop, maar eindigden uiteindelijk alle in remise. Bij sommigen had er wellicht wat meer in gezeten – de computeranalyses zullen het uitwijzen – maar achter het bord kwam het er in ieder geval niet van. Na afloop werd vooral de partij van Bart van Soest uitgebreid geanalyseerd. Het 14-jarige Alblasserwaardse talent luisterde zijn ereklassedebuut op met een ruime puntendeling tegen een routinier met een veel hogere rating. Knap gedaan. Bart van Soest, daar gaan we meer van horen. 

Het tweede team werd in Haarlem tegen HDC op een 9-7 nederlaag getrakteerd. Ernst de Heer dolf al vroeg in de wedstrijd positioneel het onderspit. Piet Trapman trof de sterkste Haarlemmer. Onder grote druk bedacht hij een 11 zetten diepe ‘nooduitgang’ naar remise, maar te snel spelend in de afwikkeling wisselde hij, enkele zetten vóór het ‘moment suprême’, twee  zetten om, waardoor hij alsnog het vaantje moest strijken. Na 5 uur dammen tekende Wim Verschoor, die wél tot de laatste seconde uiterst geconcentreerd damde, voor de enige Waardse winstpartij. 

Na een zwaar programma is het eerste team in de ereklasse nog steeds zonder punten, maar er wachten nog enkele tegenstanders waartegen men zeker niet kansloos is. Het tweede team scoorde uit 6 wedstrijden 6 punten en lijkt aardig op weg naar handhaving in de eerste klasse.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie