Afbeelding
gemeente Hardinxveld-Giessendam

Hardinxveld kan niet meer Oekraïners opvangen

28 juni 2022 om 11:24 Politiek

HARDINXVELD-GIESSENDAM Hardinxveld kan niet méér Oekraïners opvangen dan wat de gemeente nu al doet. Dat meldt het college van burgemeester en wethouders aan de TAB. Met de ongeveer tweehonderd Oekraïense vluchtelingen die momenteel in Hardinxveld verblijven is de maximale capaciteit van de gemeente bereikt, aldus het college.

door Ward den Besten

Coalitiepartij TAB vroeg zich af of de gemeente bereid is meer vluchtelingen op te vangen als er nood aan de man is, terwijl de gemeente al aan de grenzen zit van haar capaciteit. Wat zou bijvoorbeeld het antwoord zijn van het college als de veiligheidsregio opnieuw een beroep zou doen op Hardinxveld?

Nee, is dan in principe het antwoord van de gemeente. Het college vindt het aantal van tweehonderd ,,passen bij de schaal van onze samenleving’’ en zegt dat het de maximale inzet is die geleverd kan worden. ,,Deze bestuurlijke lijn dragen wij ook uit. Dat betekent dat er geen voornemens zijn om extra locaties aan te wijzen om meer vluchtelingen te kunnen opvangen’’, aldus het gemeentebestuur.

Er zijn te weinig ambtenaren om meer Oekraïners op te kunnen vangen, meent het college. ,,In de opstartfase van de opvang was er ad hoc ambtelijke capaciteit nodig, zoals eigenlijk altijd bij een GRIP2-situatie (grootte van de crisissituatie red.) het geval is. In de huidige situatie is er weer balans in de werkzaamheden’’, laat de gemeente aan de TAB weten.

In Hardinxveld zijn de Oekraïense vluchtelingen begin maart eerst opgevangen in sporthal De Appelgaard en in de Gereformeerde Kerk de bron, die als crisisopvang dienden. Daarna zijn de vluchtelingen onder andere overgebracht naar BM van Houwelingen en Creon Kozijnen, waar kantoorruimtes zijn ingericht voor de opvang voor de langere termijn. Ook wordt een aantal Oekraïners bij mensen thuis opgevangen. De bron heeft eerder al wel laten klaar te staan als er opnieuw Oekraïners snel opgevangen moeten worden.

Op 20 juni stonden volgens cijfers van het CBS 167 Oekraïners officieel ingeschreven in de gemeente Hardinxveld. Dat komt neer op zo’n negen Oekraïners per duizend inwoners. Hardinxveld staat afgezet tegen het aantal inwoners in de top 20 van gemeenten die de meeste Oekraïners opvangen. Daarentegen vangt Hardinxveld geen asielzoekers op. Wel zegt de gemeente te voldoen aan haar verplichting om vluchtelingen met een verblijfsvergunning te huisvesten.

advertentie
advertentie