Hardinxveldse alleskunner naar Nanjing

Sport

H'VELD-G'DAM - De koffers mogen gepakt worden in huize Eikelenboom. De 17-jarige Lotte uit Hardinxveld-Giessendam mag samen met drie anderen Nederland vertegenwoordigen op de Jeugd Olympische Spelen in het Chinese Nanjing. De jonge wielrenster vormt een duo met de 18-jarige Viviana van Hees uit Zaltbommel en zullen samen moeten strijden voor een gouden medaille. Met Wiebe Scholten en Niek Kimman strijden ze ook nog voor een medaille op de gemengde estafette.

Door Tim Hartman

Op achtjarige leeftijd begon Lotte met wat inmiddels is uitgegroeid tot haar grote passie. Met ouders die een fietsenwinkel bezitten en wielrennende broers en neven is de reden dat Lotte begon met wielrennen er eentje in de categorie 'één plus één is twee.' Ze begon met wielrennen en 's winters reed ze in het veld.

Het wielerformat in Nanjing mag bijzonder genoemd worden. Als duo worden er vijf onderdelen gereden: wegrace, tijdrit, mountainbike eliminator, mountainbike cross country en een BMX-strijd. Dat Lotte een alleskunner is, blijkt wel uit het feit dat zij zowel de wegrace als de tijdrit als de mountainbike cross country zal rijden. Geen individuele medaille dus, maar dat vindt Lotte niet erg: "Ik vind het juist wel leuk. Je moet echt voor elkaar rijden, je kan het er niet zomaar bij laten zitten."

De prestaties van Lotte in het veldrijden heeft de bondscoach vermoedelijk de keuze op haar doen laten vallen, maar haar veelzijdigheid heeft wellicht ook een handje geholpen: "Ik had het echt niet verwacht, maar er zijn weinig renners die op zowel de weg als in het veld kunnen rijden", vertelt ze. Op de bevestigende vraag of zij dat wel kan, begint ze te lachen waarna ze volmondig "ja" antwoordt.

Ondanks dat Lotte zich ook prima thuis voelt op de weg gaat haar voorkeur toch uit naar het veldrijden: "Veldrijden is heel veelzijdig. De hellingen zijn steeds weer anders, de ene keer rijd je op zand en de andere keer weer op modder. Daarnaast geeft het ook nog een groot verschil of het droog is of dat het regent. Dat is op de weg een stuk minder", legt ze uit.

Hoe haar kansen liggen, vindt Lotte moeilijk in te schatten. Lotte werd eerder bij het veldrijden tweede op een NK en tiende op een EK en dat zorgt voor hoge verwachtingen bij de bondscoaches: "Vier jaar terug wonnen de meiden een bronzen medaille. De verwachting is dat wij het beter gaan doen", vertelt ze.

De Jeugd Olympische Spelen duren van 16 augustus tot en met 28 augustus. Lotte kan niet wachten tot het zover is: "Ik heb gehoord dat ze groot uit gaan pakken. Er zijn nieuwe stadions gebouwd, nieuwe hotels en we hebben een Olympisch dorp. Het lijkt heel erg op de normale Olympische Spelen. Dat is erg leuk", sluit ze af.

advertentie
advertentie