Bewoners hebben weer rust

15 december 2010 om 00:00 Voorpagina

Sinds de ingebruikname van de nieuwe treinen is het geluidniveau van de treinen in Hardinxveld-Giessendam aanzienlijk gedaald. Toch klaagden burgers op enkele specifieke punten over aanhoudende geluidsoverlast. De geluidklachten concentreerden zich bij de wissel nabij de Schapedrift, de wissel nabij de Kerkweg en de wissel nabij de spoorwegovergang Giessenzoom. ,,De bewoners legden hun klachten bij ProRail neer, maar daar werd geen reële of onvoldoende reactie op gegeven. Daarom hebben wij als gemeente onze verantwoordelijkheid genomen.”, zegt Boerman. ,,Wij hebben een beroep gedaan op het imago van ProRail en wij hebben gewezen op de vele investeringen die de gemeente in de lijn steekt. De gemeente wil van de Merwede-Lingelijn een succes maken. Dat kan niet als er niets wordt gedaan aan de geluidsklachten.”

Geluidsoverlast spoorlijn verminderd H’VELD-G’DAM - Tevreden citeert wethouder Theo Boerman uit een e-mail, zojuist verstuurd door een burger. ‘Langs deze weg wil ik u bedanken voor uw inzet voor het verbeteren van de spoorlijn. Ik spreek dan met name voor ons huis. Nadat het nieuwe spoor was gelegd is het geluid aanmerkelijk minder geworden. Het langskomen van de trein is voor ons nu een ‘genot’. ,,Als gemeente hebben we onze verantwoordelijkheid genomen richting ProRail. De spoorbeheerder heeft hierop de bielzen en een aantal wissels vervangen. De geluidsoverlast is verdwenen. Daar zijn we blij mee.”

Een geluidsdeskundige van de Milieudienst Zuid-Holland-Zuid stelde vast dat het contactgeluid van de wielen met het spoor met name ter plaatse van wissels overheerst ten opzichte van het geluid van de trein. Met de oude treinen was dat andersom. Toen maakten de treinen een harder geluid en viel het contactgeluid van de wielen weg. In de herfstvakantie heeft ProRail hierop een groot deel van de spoorbielzen vervangen. Ook de wissel bij de Kerkweg is vervangen. De houten dwarsliggers zijn vervangen door betonnen exemplaren. ,,Hierdoor zijn de geluidklachten bij de omwonenden van de wissel bij Binnendams volledig weggenomen. De mensen die geluidsoverlast ervoeren, horen de trein nu amper meer. Daar zijn wij erg blij mee”, aldus Boerman.

,,Helaas heeft onze bemiddeling er niet toe geleid dat ook de wissel bij de Schapedrift in 2010 wordt vervangen. Dat wordt 2014. Op dat moment zal de geluidoverlast op deze locatie ook tot het verleden behoren”, besluit een tevreden Boerman.

advertentie
advertentie