Veertaxi verbindt vier plaatsen

12 januari 2011 om 00:00 Voorpagina

De veertaxi vervangt het huidige pontje dat tussen Boven-Hardinxveld en Werkendam vaart. Dat vervoermiddel zet jaarlijks 64.000 mensen over, maar de verwachting is dat het aantal reizigers in de toekomst sterk toeneemt. Het inzetten van een veertaxi maakt onderdeel uit van een breder plan, dat erin voorziet een groot deel van de regio via water te ontsluiten. Zo is er al wel een dienst Gorinchem-Sleeuwijk (jaarlijks 100.000 passagiers), maar is Gorinchem-Werkendam een ontbrekende schakel. De veertaxi maakt een eind aan deze situatie. In de nieuwe regeling worden de vier plaatsen door twee (snelle) boten met elkaar verbonden. In de spits zelfs ieder half uur. Ook wordt de taxi op afroep beschikbaar. ,,Burgers kunnen na de zomervakantie eenvoudig over water naar Gorinchem en zelfs Slot Loevestein”, zegt wethouder Theo Boerman. Voor het project is een provinciale subsidie van anderhalf miljoen euro beschikbaar, uitgesmeerd over een periode van vijf jaar. Zowel Zuid-Holland als Noord-Brabant draagt haar steentje bij.

Vervoermiddel ook op afroep beschikbaar H’VELD-G’DAM - Een veertaxi die Hardinxveld-Giessendam beter verbindt met (meer) omliggende plaatsen en op afroep beschikbaar is. Na de zomervakantie wordt het dorp op multifunctionele wijze over water ontsloten.

De gemeente legt nu jaarlijks een bedrag bij om de exploitatie van de veerdienst rond te krijgen, maar Boerman hoopt en rekent erop dat dit bedrag de komende jaren slinkt. De multifunctionele inzetbaarheid van het vervoermiddel en de grotere reikwijdte moeten hiervoor zorgen. Ook worden op verschillende plaatsen de opstapplaatsen onder handen genomen.

advertentie
advertentie