Door verlies van De Meeuwen gaat HKC nu als lijstaanvoerder het nieuwe jaar in
Door verlies van De Meeuwen gaat HKC nu als lijstaanvoerder het nieuwe jaar in Archieffoto

Late winst voor HKC op DOS Kampen

13 oktober 2019 om 20:32 Korfbal

H'VELD-G'DAM Uiteindelijk wist HKC in de laatste minuut de twee punten binnen te slepen tegen DOS Kampen / Veltman, maar dat had in een regenachtig Kampen toch heel wat voeten in aarde. Met een tomeloze inzet en met een hoog schotpercentage maakte de thuisploeg het de Hardinxvelders uitermate lastig. HKC kwam goed weg met een treffer in extremis uit handen van captain Corné Troost: 21-22.

DOS zette al in de eerste aanval de toon door van afstand te scoren en in de beginfase mee te gaan met HKC. Dat bracht ook fanatisme teweeg bij het thuispubliek, dat haar favorieten onverwacht goed partij zag bieden aan de koploper. Tot 4-4 bleven de ploegen dicht bij elkaar, maar toen plaatste DOS een demarrage en liep het opportunistisch spelend in een tijdsbestek van vijf minuten uit naar een 8-4 voorsprong. Deze marge bleef overeind tot 10-6, bij welke stand de DOS-coach een time-out aanvroeg. Opmerkelijk genoeg was het HKC dat na deze time-out toesloeg en binnen vier minuten tijd de achterstand omboog naar een 10-11 voorsprong. Tot de rust wisten beide ploegen nog tweemaal te scoren, zodat de ploegen met een 12-13 stand de kleedkamers opzochten.

In het begin van het tweede bedrijf had HKC het initiatief, al waren de doelpunten nu duurder. De BMN De Klerkploeg liep uit naar een 13-16 voorsprong en het leek erop dat het verzet van DOS was gebroken. Niets was echter minder waar: opnieuw toonden de Kampenaren hun mentale weerbaarheid en wisten zij terug te komen naar 16-16. Tot 18-18 halverwege de tweede helft bleven de ploegen in evenwicht, waarna de thuisploeg met een dubbelscore HKC voor het eerst dit seizoen in serieuze problemen bracht: 20-18.

In de slotfase werd bepalend dat de equipe van John Spek en André Kuipers rustig bleef spelen, terwijl DOS in de aanval traag spelend vooral geen fouten wilde maken, waardoor hun spel krampachtig werd.

HKC profiteerde hiervan op een meedogenloze manier. Nadat beide teams eenmaal hadden gescoord bracht Mark Klop HKC uit een vrije bal op 21-20. Toen HKC een nieuwe vrije worp kreeg toegewezen volgde eerst een blessurebehandeling van enkele minuten van een DOS-speler, maar Mark Klop bleef ijzig kalm en schoot de gelijkmaker binnen. Aanvallend moest DOS in de slotminuten passen en het was een halve minuut voor tijd Corné Troost die, na goed reboundwerk van de ingebrachte Danny den Dunnen, de zwaarbevochten winnende treffer voor HKC binnenschoot: 21-22. Deze overwinning kreeg na afloop nog meer reliëf toen bleek dat nummer twee op de ranglijst Wit-Blauw klop had gekregen van DOS Westbroek, waardoor de voorsprong op de nummer twee (nu DOS Westbroek) is uitgebreid naar drie punten.

Voor HKC scoorden: Eliza Roest (6), Nadhie den Dunnen en Corné Troost (ieder 4), Mark Klop (3), Annelies Kop en Job Pauw (ieder 2) en Carmen de Heer (1).

Zaterdag speelt HKC om 15.30 uur op eigen veld tegen middenmoter Dindoa uit Ermelo, dat afgelopen zaterdag met 30-21 uithaalde tegen ASVD. HKC zal in dit treffen dus weer bij de les moeten zijn. HKC 2, dat afgelopen zaterdag door 6-19 winst op Spirit in Voorthuizen zonder puntverlies bleef, speelt vooraf de topper tegen Dindoa 2, dat op één punt afstand de tweede plaats bezet.